pondělí 9. října 2017

Sedlec - Prčice

Zatím si ještě pamatuju, že jsem chodíval dálkové pochody. Už jsem leckde, i tady na blogu psal, jak jsem se k této bláznivé zábavě dostal. Napsal jsem toho tolik, že si nemůžu pamatovat co, kdy a proč. Daň za žvanivost.
Tady je odkaz na jeden můj článek, kde vysvětluju, jak jsem zabloudil na cesty mezi Prahou a Prčicí.
Sedlecká kotlina se tak zalíbila profesoru táborského gymnázia Václavu Křížkovi, že do toho zamotal krajinu kolem italského města Merano a na světě byl název Český Meran. To víte, profesor...
A zde existuje dvojměstí, jakýsi Frýdek - Místek středních Čech. Kolik hrdých Slezanů jsem asi namíchl takovým srovnáním?

Mezi Frýdkem a Místkem teče Ostravice, mezi Brandýsem a Starou Boleslaví dokonce Labe, jinde Sedlecký potok.
Proč v roce 1957 došlo ke spojení města Sedlec a městyse Prčice vlastně nevím a ani mi do toho nic není. Možná prčické občany rozčilovalo, že se jejich jméno často bere nadarmo a slouží jako náhražka za jiné české slovo, podstatně jadrnější, na druhou stranu lidštější. Posílat někoho do Sedlce - Prčice by bylo bez fantazie.
Tvůrci spojení netušili, že se zanedlouho stanou populárními úplně z jiných důvodů. Sedlec se svezl s Prčicí, protože upřímně, pochod Praha - Sedlec by mnohatisícové davy nepřitáhl. Sedlců je hodně, jeden takový je dokonce součástí Prahy, což by byl výlet pro mateřskou školu.
Trochu se divím prčickým, že přistoupili na dnešní oficiální název, Prčice má delší historii a to tak dlouhou, že její délku neznáme.
Kdo chce hledat kolébku rodu Vítkovců, z nichž se stali Rožmberkové, musí zavítat sem.
U prvního známého Vítkovce Vítka I. z Prčice známe jen datum úmrtí, také, že byl královským stolníkem a kdoví, jestli nějaký jeho předek bájnému Přemyslovi nepomáhal orat, probůh snad ne zapřažený do pluhu. Jak známo, to bylo před Libuší.
Raději končím s vysvětlováním české historie, kdoví, co by ze mě ještě vypadlo. A Hájek z Libočan by mě přišel v noci strašit.
Ale protože Sedlec se vecpal v názvu na první místo, já začnu Prčicí, protože jde o můj blog a já si sem můžu psát, co uznám za vhodné. Kázeň mě nikdy nezdobila.
Dvojměstí má svůj znak, ale oba díly taky.

PRČICE


Nemám k dispozici žádnou publikaci, jsem vděčný za to, co se mi povedlo na internetu splašit. Teď kontroluju původ historických fotek a vidím, že jsem použil jen jeden pramen, který mám moc rád. Už jsem z něj kopíroval u Mladé Vožice, Votic, Střezimíře, možná i jinde. Líbí se mi, když je někdo skutečným patriotem bez keců.
Adresa onoho zázračného serveru je: http://www.ceskasibir.cz/
V Prčici nezapomněli na historicky prvního známého Prčičana, náměstí se jmenuje Vítkovo.

Je nově upraveno. Naposledy jsem tudy projížděl na kole v roce 2006, kdy jsem ještě byl schopný kolo používat v kopcích, za sůl cyklistiky nepovažuju totiž roviny. 
Výškové poměry při úpravách se změnily, pohled je mírně klamavý. Řekl bych, že kašna je na svém místě, jen výškově je založena výš než dřív. Prčická radnice slouží jako informační centrum. Socha vpravo, která tu nebývala, točí se ke mně zády, toť Jan Nepomucký.



Pohled zdola na kostel svatého Vavřince, vpravo vykukuje Hospoda U škrpálu. Její podobu pamatuju jinou, no jméno též, v roce 1972, kdy jsem ráčil pochod poctít svou přítomností, se žádné škrpály nedávaly.



Prčické náměstí, pohled od jihu k severu.



Východní fronta náměstí. Právě teď zjišťuju, že přece jenom jedna historická fotka pochází z jiného serveru a to http://www.fotohistorie.cz/



Nemocnice a fara. Nemocnice samozřejmě bývalá, dnes slouží seniorům, určitě i seniorkám. Odkvetlému frajerovi mého typu se může stát, že na stáří skončí v Prčicích.



Blízko zámku, ve kterém se pracuje na obnově, je v ulici K.Burky kaple církve evangelické.



Most mezi Prčicí a Sedlcem je plný stavebních strojů a dělníků. Sem musím zajet jindy.



SEDLEC


Náměstí 7.května mají v Sedlci. Autobus ze Sedlčan mě sem přivezl a předal mě do bufetu s dobrou drštkovou polévkou. Teď je na chytřejších, aby mě přesvědčili, že moje stravování není nejzdravější.



Kostel zasvěcený svatému Jeronýmovi.



Náměstí 7.května, pohled k severu.



Tentýž směr pohledu trochu z jiného místa.



Komenského ulice směrem k východu.



Přijeďte se podívat do oblasti Český Merán, je sem, díky pražské MHD výtečné spojení. Do Sedlčan autobusem PID, následuje okamžité spojení do Sedlce - Prčice, ani si nestihnete odskočit.

Nějaké fotky mi vypadly z foťáku a jsou ZDE.


Další srovnávací fotky z různých lokalit jsou ZDE.

Žádné komentáře: