pondělí 24. listopadu 2014

Další srovnávačky z Kolína



http://vencovypindy.blogspot.cz/2014/11/koline-koline.html
V první řadě jsem vložil adresu prvního dílu putování po městě Kolín, ve starších materiálech se dokonce uvádí Kolín nad Labem, snad aby popleta nechtěl skákat do Rýna. Ve skutečnosti jde o Nový Kolín, protože Starý Kolín je pár kilometrů odtud.
Teď jsem si přečetl, co jsem nedávno nasliboval, nezbývá než se pokusit sliby splnit. Poctivě jsem prolezl všechna místa, odkud mám staré fotky, občas mě rozveselilo zjištění, že ten a ten objekt není.
O Kolínu můžu leccos opsat z publikací, které mám, ze stránek města, ale to snad je zbytečné. Kdo umí číst, dočte se. Jak jsem minule uvedl, nemám na Kolín vzpomínky, protože jsem ho hlavně projížděl vlakem.
Tentokrát jsem se prošel městem pětkrát, takže je poměrně pravděpodobné, že se zde trochu vyznám, tvrdit, že bych nezabloudil raději nebudu.
Historické fotky jsou opět převzaty ze čtyř pramenů
Od neznámě dárkyně a z dalších třech adres:

Posledně jsem skončil blízko kostela svatého Bartoloměje, tak tu dnes začnu. Stojím v ulici Karoliny Světlé. Zvonice, patřící ke kostelu od roku 1504, kdy sloužila jako podpěra, protože jim kostel začal padat. Od té doby párkrát shořela, Zhruba takhle vypadá od roku 1912.


Někde píšou kostel, někde chrám, budu se tedy držet popisku na staré fotce. Stojím v ulici Politických vězňů


Už jsem se bál, že se nedostanu do ulice, pojmenované po slavném rodákovi, jehož jméno je s Kolínem spjato. Kmochova ulice, v domě ve žlutém lze nalézt policii.


Přicházím na dnešní kruhový objezd, na křižovatce ulic Politických vězňů, Kouřimské a Legerovy, z které jsem pořídil několik, přesně řečeno sedm srovnávaček. Z různých dob, v různých úhlech. Dnes touto ulicí končí historický Kolín směrem na jih.








Odskočil jsem si po frekventované Jaselské třídě na nároží s ulicí Pražskou.


Měl jsem poměrně dost starých fotek z oblasti jižně od dnešní dopravní tepny Jaselské třídy. Neznaje Kolín, byl jsem připravený na pár pěkných porovnání. Z toho všeho zůstala bývalá Obchodní akademie, nyní gymnázium. Jinak jsem našel panelové sídliště.


Vracím se do města, cestou ulicí Politických vězňů jsem narazil na kostel Nejsvětější Trojice. To už jsem na rohu Kutnohorské ulice.


Z téhož místa jako předchozí snímek je tento, tudy se jezdívalo na Kutnou Horu. Budova s věžičkou je bývalé gymnázium, dnes obchodní akademie. Člověk hostující jako já může z účelu školních budov taky zblbnout.


Směrem po Kutnohorské ulici lze vidět tyto budovy.


Ještě dál ke Kutné Hoře a otočit a hledím směrem k centru. Vlevo přes ulici stojí divadlo, které tu vidět není.


Ještě dva záběry na dnešní obchodní akademii.



Na rohu Kutnohorské a Mostní stával dům, jak se píše v popisku, mezitím postavili na stejném místě jiný. Úřad práce.


Naivní restaurace v Kutnohorské ulici. Proč to píšu, když to někdo za mě napsal na fotku?


Konečně se vydávám k Labi. Blízko mostu, mezi dráhou a řekou stály Městské lázně, podle dnešního názvosloví Staré Lázně, bylo zde místo na kolotoče, tak se slavilo posvícení. Těch lidí, co? Místo nich dole auta.


Hotel Savoy. Hrál i v prvním celovečerním filmu Miloše Formana Černý Petr. Tatínka ve filmu si střihnul neherec pan Vostrčil, jinak kapelník Kmochovy hudby, kterého musel Forman moc přemlouvat k filmování a kvůli němu se film točil v Kolíně, protože nechtěl nikam cestovat. Hrál potom ve více než 10 filmech, jen zmíním lahůdky, patřící k českým filmovým klenotům. Těžko zapomenutelný předseda plesového výboru z Hoří, má panenko, starší esenbák ze Svatby jako řemen nebo děda z Passerova Intimního osvětlení.
Tady tedy Vladimír Pucholt pronášel svoje "Ahóóóóój"
Trochu se mi to v hlavě pomotalo a byl jsem přesvědčený, že Miloš Forman je kolínský rodák, není, spletl jsem se s jiným Milošem, režisér se narodil v Čáslavi, což vlastně není tak daleko.
Pane, teď jsem se rozjel. Ještě zajímavé snímky z Kolína, kde se filmoval Černý Petr a k tomu dnešní stav.
http://www.filmovamista.cz/film/dej?id=864-Cerny-Petr


U tak významného baráku nemůžu zůstat u jednoho záběru. Hotel to dnes není, v dolní části prodávají špičkové výrobky vietnamští prodejci.


Přes Labe tady stával most, tenhle je postavený v roce 1927, v pozadí kostel v Zálabí, který dnes téměř zakrývají paneláky.


Přešel jsem most a vyfotil ho ze Zálabí.


Příchod do Zálabí ještě před druhou světovou válkou ukazoval vesnici. Dnes jsme v zajetí panelového sídliště.


Kolín - Zálabí měl svou vesnickou atmosféru, ze které zůstaly jen zbytky díky panelové výstavbě a dopravním stavbám. Jiráskovo náměstí a kostel svatého Víta. Kousek odtud je vynikající řeznická jídelna.



A ještě ulice jménem Brankovická


Prošel jsem se po pravém břehu Labe. Formánkův mlýn. Stojím asi výše než můj dávný předchůdce, podle budov bych řekl. Ta stará fotka je ale tak hezká, že jsem srovnání nevyhodil.


Pohled na střed Kolína z pravého břehu.


Vydal jsem se proti proudu řeky stále na pravém břehu. Je to všechno moc změněné, mosty jiné, silniční navíc.



Dal jsem vale pravému břehu, přešel jsem most a snažil se něco ukořistit z poměrně značného počtu starých fotek. Snad se něco povedlo. Na všech dalších fotkách se vyskytuje Práchovna (Zálabská bašta), věž z 15.století. Dochována je v původní výšce, jen bez stropů.
Při jedné ze svých vycházek jsem došel až k věži. Omylem, bloudil jsem, je od ní hezký výhled na město a řeku.


Vlevo je vidět Formánkův mlýn, vpravo mlýn Radimeckého, který se v roce 1901 sřítil, jak hezky podle tehdejších pravidel píší u další fotky.



Mlýn Radimeckého nebyl nikdy znovu dostavěný, budovy trochu upraveny. Jez zmizel, fotím z nádvoří bývalého Formánkova mlýna, kde je taky všechno jinak.


Na závěr jsem na špičce Kmochova ostrova, kde je přístaviště a dívám se proti proudu, vlevo vidím Práchovnu, původní Radimeckého mlýn a vzadu je vidět starý most, na novém snímku pochopitelně nový.


Po lávce přecházím k železniční zastávce, kterou jsem minule přejmenoval na Kolín - město. Skutečný název je Kolín - zastávka.
Jako všude je mi trochu líto, že odjíždím, nemám nic jiného, co bych porovnával. Jedině se v klidu projít u Labe a zajít na sváču do řeznictví ke Kasardům v Zálabí.



Další srovnávací fotky z různých lokalit.



Fotky


2 komentáře:

Unknown řekl(a)...

Ahoj. ÚŽASNÝ!!! Bohouš

Unknown řekl(a)...

Ahoj. Mohu sdílet fotky? Díky. Bohouš