čtvrtek 24. července 2014

Letní procházky Prahou

V rámci možností cestuju po Čechách a srovnávám minulost s přítomností, co se týče fotografií. Další srovnávání by se mohlo stát důvodem k diskuzi, mám pořád pocit, že na internetu jde spíš o hádky. Přidám-li skutečnost, že my starší máme vztek, že stárneme, dostaneme se k výsledku, že dřív bylo líp. Osobně si to nemyslím, ale raději se začnu věnovat srovnávačkám.
Hlásím se sice k tuláctví, ale v Praze jsem se narodil a nikde jinde jsem nikdy nebydlel. To je můj pevný bod, toulám-li se, musím se mít kam vracet. Však jsem také začínal srovnávat v Praze. Praha je veliká a často fotografovaná, vyzobal jsem z dostupných publikací hodně lahůdek a zbývá mi mnoho dalších fotek z různých míst. Fotky vozím sebou a občas se někde zastavím.
Těžko vytvořím soubory s nějakou tematikou. Když dojedu do Havlíčkova Brodu nebo Domažlic a jinam, mám před sebou nepopsaný papír, můžu se zabývat souvislostmi. V Praze už je všechno jiné, ale překvapuje mě, jak zajímavé mohou být „zbytky“. Ke všemu jsem narazil na další pramen, dokonce z Německa. Nemůžu mít tyto srovnávačky uložené v šuplíku jen pro sebe. Kdyby jednomu člověku udělaly radost, bude dobře.

Fotky nejsou vytvářeny v jednu dobu, všechno je nahodilé. Vršovice, Vyšehrad, Nové Město, Staré Město.

Ve Vršovicích jsem byl před 3 lety, pamatuju se dobře, červenci jsem se zde snažil něco dělat, jinak mi bylo spíš špatně, netušil jsem, že zanedlouho mě položí na operační stůl, i chirurgové potřebují práci.
Tehdy jsem odkládal staré fotky s Langherkou, která byla za ohradou, stavaři se snažili prostor zkrášlit. Myslím, že se jim povedlo. Mně osobně se zde líbí. Vlevo kostel svatého Mikuláše, uprostřed záložna, vpravo zámeček.
Starou fotku jsem okopíroval na adrese: http://www.fotohistorie.cz/


Vršovický zámeček – Langherka, kdysi továrna na hedvábí, také škola, také ONV Praha 10, dnes zde odpočívají starší. Vozovky a chodníky stále nejsou úplně dokončené, i když, možná dnes už ano.
Starou fotku jsem okopíroval na adrese: http://www.fotohistorie.cz/


Ještě potřetí vršovický zámeček, tentokrát z jihozápadu. Tenkrát zrovna sloužil jako měšťanská škola. Na sníh se mi nechtělo čekat.
Starou fotku jsem okopíroval z publikace Zmizelá Praha 4, kterou vydala Paseka v roce 2002.


Tenhle krásný barák stál a stojí na nároží mezi ulicemi Svobodova (vlevo) a Na Slupi (vpravo) blízko umírajícího vyšehradského nádraží Věže patří Emauzům ve staré podobě.
Starou fotku jsem okopíroval na adrese:


Pohled z vyšehradských hradeb na svaz pod Karlovem, kde u Botiče se staví dnešní Ostrčilovo náměstí. Dávný fotograf stál níž než já, někde kde jsou tenisové kurty. Je to zřejmé z průběhu hradeb nad Albertovem, ale bylo mi líto srovnání vyhodit.
Starou fotku jsem okopíroval na Facebookovém profilu skupiny Vyšehradskej jezdec.  


Jsem na Vyšehradě, ulice V Pevnosti. Vpravo je dům, kde žila Popelka Biliánová, spisovatelka pražských pověstí. Vlevo v pozadí Leopoldova brána.
Starou fotku jsem okopíroval na Facebookovém profilu skupiny Vyšehradskej jezdec. 


Ulice Na Pankráci, ano je to ta z písničky „Na Pankráci, na malým vršíčku.“ Křižovatka s ulicí Viktorínova.
Starou fotku jsem okopíroval na Facebookovém profilu skupiny Vyšehradskej jezdec. 


Rašinovo nábřeží, pohled od vyšehradského tunelu na kubistické domy. I když jsem kdysi dávno kolem jezdil každý den tramvají do školy, nepřipadaly mi domy nějak výjímečné. Člověk je pomalejší a najednou vidí něco, na co dříve neměl čas, tedy neudělal si ho. V tramvaji jezdily hezký holky a baráky…?
Starou fotku jsem okopíroval na Facebookovém profilu skupiny Vyšehradskej jezdec. 


Vyšehradská třída z křižovatky u Botanické zahrady. Přímo se jede na karlovo náměstí, vpravo je ulice Benátská, jezdíval jsem tudy někdy trolejbusem. Ač jakoby všechno patřilo Vyšehradu, jsem na katastru Nového Města.
Starou fotku jsem okopíroval na adrese:


František Palacký si tu sedí na Palackého náměstí, dívá se na Palackého most, vypěstovali mu okolo zeleň, chtěl jsem starou fotku odložit na zimu, ale tohle porovnání má docela zajímavou atmosféru.
Starou fotku jsem okopíroval na adrese:


Tak odtud je situace koilem Palackého pomníku hodně jiná, vlatsně zůstal jen pomník. Vstup do metra, dům zakrývá Emauzy, které jsou stejně jiné…
Starou fotku jsem okopíroval na adrese:


U všech dalších srovnání jsem použil u starých fotek stejný pramen:


Když už jsem u pomníků, zastavím se na náměstí Jungmannově, kde stojí, světe div se, pomník Josefa Jungmanna.


Pohled z Národní třídy do ulice 28.října. Vzadu vykukuje Prašná brána. Na nároží s Perlovou ulicí stojí palác Ara, já ho pamatuju jako obchodní dům Perla, moje máma tvrdošíjně říkala, že jde do Ary. Název se vrátil, ale ponožky si v bance nekoupíte.


Most Legií od Národního divadla. Vidím, že tady se snažili vše uvést do historického stavu. Včetně lamp.


Dva pohledy z mostu Legií na Žofín, který se oficiálně jmenuje Slovanský ostrov. Kdo by dal na oficiality? Nábřeží, dříve Riegrovo, se dnes jmenuje Masarykovo, vlevo je Národní divadlo, které je v současné době zabalené do reklam, opravuje se.



Od Novotného lávky je krásný pohled na Pražský Hrad a Karlův most.


Sešlo se mi 5 starých pohlednic z Křížovnického náměstí, spíš by se mělo jmenovat náměstíčko. Křižovnický klášter s kostelem sv.Františka Serafínského, Karlův most, socha Karla IV., přes ulici kostel svatého Salvátora. Pokud člověk nepřide po ránu, všude samý turista.






Křižovnická ulice, na jejímž konci je Rudolfinum, kdysi osamocené na konci města.
Moje vědomosti o křižovnících končí u hospody U Křížovníků, která tu někde byla, plete se mi to, hospody dostaly nové názvy. Aby bylo jasno, jaká je moje úroveň.


Rudolfinum, koncertní sál, za první republiky sídlo parlamentu.



U Rudolfina je Mánesův most. Velkou hodnotu moje srovnání nemá, zastavím se v zimě, až zákazníci pizzerie budou v jižních krajích.


Končím pohledem na Strakovu akademii, kam vcházejí noví předsedové české vlády hlavním vchodem, jak kdysi chytře prohlásil náš dnešní prezident. Nechme je vcházet a odcházet. Vpravo nahoře je Hanavský pavilon s restaurací, pod ním u Vltavy začíná Občanská plovárna.



Fotek na procházky mám ještě dost, tak až je nastřádám…



Žádné komentáře: