pondělí 26. května 2014

Jazz a vichřice

Všude něco je. Neexistují nezajímavá místa.
Pokud se někomu zdá, že jet v sobotu do Neratovic je blbost, je na omylu.
Město Neratovice spolu s Jazzovou zahradou Na Staré štaci pořádali Salón tradičního jazzu. Počátek tradice je v roce 1985 na pražském Výstavišti, tehdy PKOJF, měl přerušení i stěhování, loni nesl číslovku XXV., tak jim budu věřit.
Vláčkem z Vršovic tři čtvtě hodiny.
Na náměstí, postaveném v duchu socialistického budování se točí pivo, opékají klobásy a zní muzika.
Na pódiu, postaveném odbornou firmou pro účel festivalu už hraje seskupení, nazvané Jiří Holoubek trio.
Lídr, to je slovo, které nenávidím, takže vedoucí, protože kapelník tria se mi nehodí, Jiří Holoubek, taky člen Spirituál kvintetu, moderátor Českého rozhlasu, kde uvádí ranní pořady stanice ČT2, už hraje a zpívá.
Nejen na kytaru, bohužel, když vyndal fujaru, zrovna jsem měl ruce od bramboráku, nechtěl jsem si umastit foťák.
Asi to nebyla fujara, ale nejsem odborník, takže všechno, co vypadá jako fujara, je pro mě fujara. Včetně klarinetu.

Bramborák byl mimochodem vynikající, žádná podivná placka z mraženého polotovaru. Viděl jsem těsto, jak putovalo k pečení. I Svijany byly dobrý.
Jo, muzika taky.
Original Swing Band z Mladé Boleslavi je seskupení swingařů starší generace. Přenesl posluchače do jiné doby, která je pomalu pryč, ale muzika zůstává. Hrálo jim to klukům.
Viděl jsem po vystoupení, že dva z nich šli o holi, napadlo mě spojení The Hollies, což je volovina, která může napadnout jen mě. Ti muzikanti umějí hrát jazz.

Až z Plzně přijel Pilsner  Jazz Band. Mladá kapela, svěží provedení, ale kořeny stejné jako u předchozí starší kapely. My starší, když vidíme svižné jazzové mládí, pookřejeme. Jazz nás přežije. Nejen koncertní, ale i k tanci.
Něco k pousmání, kapelník se jmenuje Jindřich Jindřich, zpěvačka Filipovská, ale to nesouvisí s ničím.

Vorasband z Neratovic předvádí příjemné blues, po dalším pivu je mi fajn, celý prostor je výborně ozvučený, sedám si chvíli do stínu pár kroků od hlediště.
Idylický pohled. Málem.
Vedoucí Vorasbandu trochu vtipkuje, že počasí navzdory meteorologům přeje. Od západu je vidět černý mráček, za chvíli mrak, zvedá se vítr, přístřešky začínají lítat sem a tam, diváci hledají bezpečnější úkryt. Paneláky se spoustou vchodů našly účel.
Všechno lítá, co peří má. Jak dlouho vichr trval? Deset minut?

Výčep piva přežil.
Nepršelo, ale kdoví, jestli nezačne, zvukař balí aparaturu, zastřešení pódia je v trapu, organizátoři manželé Šilhavých jsou smutní.
I oni měli se svým Revival Swing Bandem Praha mít vystoupení, odvolali i Spirituál kvintet, hlavního hosta programu.
Zahrála aspoň kapela Bridge band, která hraje na Karlově mostě v Praze, ti nemají přílišné nároky na zvukařinu.
Odcházel jsem na vlak, svítilo sluníčko, do večera nekáplo. Na festivalu se neplatilo vstupné, pivo ze Svijan dovezli dobré, i něco na zub se našlo, příjemná muzika, neměl jsem pocit zmařeného času.
Jenom mi přišlo líto práce pořadatelů, stačilo pár minut vichřice a na světě je malá tragédie. V Blesku o tom určitě psát nebudou, tak jsem si zde na blogu povzdechl aspoň já.

Další fotky: http://vencovyfotky.blogspot.cz/2014/05/2452014-neratovice-jazzovy-festival.html

Žádné komentáře: