neděle 3. listopadu 2013

Tábor - končím procházku

Od jara jsem se několikrát potuloval po Táboře, městě, které mám rád. Díky digitálnímu archivu fotografického ateliéru Šechtl & Voseček jsem měl dostatek starých fotek.
Prochodil jsem všechny táborské uličky Starého města, zjistil jsem, že jsem se předtím považoval za člověka, který Tábor zná. Teď vím, že ho stále neznám.
Historický Tábor zůstal naštěstí díky tomu, že komunisté považovali husity za svoje předchůdce, zůstal ve velké míře ušetřený děsivých přeměn, které taková města prožila.
Pro mě zůstává faktem, že srovnávání starého a nového bylo jednodušší než, když mám porovnávat ulici a mám k dispozici dva totožné rohy. Uličky jsou dnes většinou upravené.
Zůstaly mi fotky Tábora novějšího, kde už změn je povícero. Letní úpravy dopravního systému na místě, kde se odděluje starší zástavba od novější, mě přinutily nějaký čas počkat a srovnávání města Tábora dokončit.
Byl jsem tady třikrát, pokaždé v jiném měsíci, a tak stromy mají barvu krásně zelenou až po dnešní z konce října. Tady už se změnilo dost, někde natolik, že jsem staré fotky musel vynechat. Kupodivu v některých případech byla moje činnost i zajímavější, když jde něco příliš jednoduše, přestává to bavit.
Pořád nosím v hlavě ještě něco, v roce 1969 jsem tu něco nafotil a mám chuť porovnat, tentokrát svoje fotky. Jak se znám, najdu si důvod, proč Tábor navštívit.
Jedna z mých letošních návštěv se konala na kole, při cestování jsem porovnal dvě místa v Sudoměřicích a jedno v Plané nad Lužnicí, a tak je přidávám.

Nemám k dispozici data pořízení starých fotografií, ani žádné texty a tak tentokrát nebudu příliš otravovat svými pindami.


Budějovická
Zde je sokolovna z roku 1905, honosná stavba, dnes tolik nevyniká, je dost obestavěná.


Dům uprostřed je zjevně stavba kdysi významná, dnes obytný dům, ne zrovna ve velkém rozkvětu. Kytičky v oknech ale nechybí.


Tentýž objekt z druhé strany. V pravém horním okně je vidět hlava paní, kterou moje oblézání baráku a fotografování zjevně vyvádělo z míry. Nakonec se schovala, ale má to marný, je tam.


Pohled Budějovickou ulicí směrem ke Starému městu Z této fotky jsem pochopil, co se stalo z parádní budovy vlevo.


O téhle budově mluvím u předešlého snímku. Někdo tu postavil knihtiskárnu. Stála nad údolím Lužnice a hleděla hrdě do kraje. Pak ji obestavěli a je z ní Fitness.


Budějovická kousek dále. Kvůli prudkému sluníčku jsem musel svou fotku upravit do barvy sepie, připadá mi to docela zajímavé, snad se pokusím i jindy.


Už se blížím Budějovickou ulicí ke křižovatce s ulicí 9.května, tedy ke Křižíkovu náměstí. Zde jsem se musel řídit podle sloupce oken v budově úplně vpravo. Snad jsem aspoň trochu trefil situaci.


Tohle je focené už od hotelu Palcát, ona budova z předešlého srovnání tu tehdy ještě nestála. Dlouhý nízký dům byl tedy ubouráván postupně.


Pohled Budějovickou ulicí směrem na Křižíkovo náměstí, vpravo je vidět hotel,  Grand, v publikace o Táboře jsem našel informaci, že za starých časů se jmenoval Nový.


Na Křižíkově náměstí stojí škola, bývalá státní reálka z roku 1905. Tři různé pohledy.




Hotel, dnes ubytovna Grand (kdysi Nový). Jméno a velikost ukazuje na význačnou budovu. Její význam zjevně zůstal v minulosti. Podle toho, co mi napsal mailem pan Z.Z. z Tábora, mám zde chybu, toto není hotel Grand, ale Slunce a je místo něj dnešní hotel Palcát. Nechci fotku vyhazovat, protože je zajímavá sama o sobě. Omlouvám se.



Ještě tady je v levé část Grand. Foceno z Budějovické ulice.


Vlevo ulice 9.května, vpravo Budějovická, která byla málo zastavěná, v dáli je vidět osamělá knihtiskárna (dnes fitness).


Budova bývalé hospodářské akademie (nyní Vyšší odborná škola a Střední zemědělská škola) z roku 1902.


Sokolovna ještě jednou, tentokrát z ulice 9.května, v průhledu Tyršovou ulicí.


Vpravo nároží ulic 9.května a Tyršovy. Vlevo je vidět bývalý hotel Amort, za komunistů Slovan, z mých pracovních cest vím, že tu byla noční vinárna Chata, kde se dalo tančit (a pařit) až do 4 do rána. Nesmělo se tam v džínách, na to dědek u vchodu dohlížel.


Ulice 9.května, vlevo nároží s ulicí Dobrovského.


Opět ulice 9.května, vlevo nároží s ulicí Dobrovského.


Ulice 9.května, detail obchodů.


Opět ulice 9.května, vlevo nároží s ulicí Dobrovského.
Pan Z.Z. mi napsal, že historická fotka není nároží ulice 9.května a Dobrovského. Jde o ulici Havlíčkovu, porovnával jsem tedy špatně, moje fotka sem nepatří. Až pojedu do Tábora, opravím to. Nechávám to v původním stavu, aby bylo vidět, že nelze moje srovnávačky považovat za svaté. Omlouvám se, docela mě to mrzí, panu Z.Z. děkuju. Vzal jsem si toho z Tábora asi moc, jako hamoun. 


Ulice 9.května, vlevo ulice Kollárova, za ní stojí moderní obchodní dům Dvořák, který mnoho lidí proklíná.


Ulice 9.května, vpravo nároží s ulicí Havlíčkovou.


Opět nároží ulic 9.května a Havlíčkova.


Masarykův dům



Husovo náměstí.


Bývalý hotel Slávia, není to tak dávno, co jsem si tu dával pivo. Anebo čas tak ubíhá…


Ulice U Bechyňské dráhy


Nádraží zvenku




Nádraží uvnitř. Vždycky focené při nějaké parádě.



Planá nad Lužnicí


Sudoměřice u Tábora.




Ještě rekapitulace všech souborů, týkajících se srovnávacích fotek ve městě Tábor.

no a ten dnešní.




1 komentář:

Václav Víšek řekl(a)...

Přišel mi mail od pana Z.Z., který mě upozorňuje na dvě chyby, poměrně závažné. Nechávám srovnání na místě, protože bych nechtěl rozsáhlý soubor zničit, u příslušných srovnávaček komentuji a zde uvádím text mailu:
Vážený,
srovnávací fotky se mi moc líbily. Jen 2 připomínky. Na jedné není Grand
(Nový) ale je to bývalý hotel Slunce.Místo něj stojí Palcát. Na druhém je
uváděna křižovatka 9. května a Dobrovského - v jednom případě je to však 9.
května a Havlíčkova. Nyní objekt cukrárna Sandra. S pozdravem Z.Z.
roč. 1945