sobota 9. listopadu 2013

Listopadový Benešov


Nedávno jsem tady slíbil, že jak nastane listopad, vtrhnu na benešovské náměstí, abych využil pravidelného, rok co rok se opakujícího zázraku, kdy krásné zelené listí krásně zežloutne a ještě pěkněji spadne. Nové vyrazí někdy v dubnu, ale co se slíbí, má se plnit. Nejsem přece politik.
Zde je adresa minulého souboru srovnávacích fotek z Benešova.
Pěkné počasí, dost sluníčka i mraků, aby fotky nebyly všechny příliš „italské“. Dostavil jsem se na náměstí, listí skutečně pryč, předtím jsem se přesvědčil i doma na webkameře. Před soudem byla dost zakuklených ozbrojených chlapíků. Asi soudili někoho zajímavého. No, vadili mi.
Občas se pokouším být vtipný, tak jsem přemýšlel, co by oni na to, kdybych se mezi strážci začal motat s foťákem. Při pohledu na černokněžníky se samopaly mě myšlenky na srandičky přešly. Oni i na mě koukali téměř nepřátelsky. Přitom já nic neukrad, aspoň mě nikdo nechytil.

Udělal jsem místa, kde jsem fotil bez rizika, došel si na dobrý oběd, nakonec jsem všechno vykonal i víno na cestu domů jsem stihnul koupit.

Začínám na ulici jménem Pražská. Úplně mě fascinuje pohled na parádní budovu zeměbraneckých kasáren. Dnešní podoba je strohá, řekl bych kasárenská, ačkoliv v současnosti jde o obytbý dům. Ujistil jsem se, že pravou stranu ulice bylo třeba zbourat. Kam by si lidé odkládali svá auta?
Starou fotku jsem okopíroval na adrese:


Zřiceninu minoritského kláštera jsem již předkládal. Zde jsou ještě dvě.
Starou fotku jsem okopíroval na adrese:  


Starou fotku jsem okopíroval na adrese:


Náměstí se postupně uvolnilo. Následuje 12 porovnání, kde obcházím náměstí kolem dokola. Možná je toho příliš, ale protože staré fotografie jsou z různých dob, přehlídka ukazuje, jak se náměstí vyvíjelo.
Nebudu psát žádné komentáře, už minule jsem se přiznal, že moje soukromé zážitky z benešovského náměstí nejsou příliš četné, prostě cucal bych si všechno z prstu.
Kromě tří jsou staré fotky okopírovány na adrese:
Ty tři jsem někde stáhnul na internetu (staré fotky nejsou datovány), znakem mé pořádku milovnosti je fakt, že jsem si adresu stahované fotky napsal a nevím kam.







Starou fotku jsem okopíroval z publikace Karla Kuči Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, kterou vydalo nakladatelství Libri v roce 1996. 









Cestou jsem fotil i jiná místa:



Žádné komentáře: