pondělí 9. září 2013

Kraj českého granátu 3

Tak se mi povedlo projezdit publikaci starých pohlednic, nazvanou Kraj českého granátu na starých pohlednicích, kterou vydalo nakladatelství Baron v roce 2004.
Ještě pár vesniček schází, ale jsou to různě poházená místa mezi kopečky Českého středohoří. Silničky tu bývají s velkým sklonem, tak dobré pro borce jedoucí Tour de France, ne pro penzistu s neumytým kolem.
Mám v plánu projít pár těch hezoučkých hnízd pěšmo, myslím, že mnoho úlovků pro srovnávací fotky asi nebude.
Většinu času jsem strávil v Podsedicích. Pokud bych se chtěl zabývat ve svých textech politikou, což činím zcela výjimečně, musel bych sdělit, že obec je velice významnou baštou sociální demokracie díky již zemřelému starostovi Kopeckému. Proto se zde občas konala důležitá jednání sociálních demokratů a v roce 1995 při jednání dostal poslanec Grulich facku od svého kolegy Wagnera. Byla spíš snaha věc ututlávat, tehdejšímu předsedovi Zemanovi nemohla být věc příjemná.
Dnes, po 18 letech můžeme napsat, že kluci se poškorpili. Jeden profackoval druhého, život jde dál. Před dvěma roky vznikl country festival Podsedická facka.


Nad obcí, přes hlavní silnicí, je vesnička Chrášťany, kvůli kterým určitě stojí za to odbočit z komunikace Lovosice – Most. Jsou zde nádherné výhledy.

Všechny staré fotky jsou okopírovány z publikaci, jejíž název jsem uvedl výše.

Podsedice
Škola vyrostla, kaplička existuje trochu změněná proti starým fotkám.


Hlavní ulice s obchodem a hostincem. Dnešní nápis hlásá Občerstvení U Hönigů, ale je zavřeno na řetěz. Podle textů na dobových pohlednicích je zřejmé, že se sem cestovalo snad i na dovolenou. Ač jsem příznivec malých obcí, sem bych asi trávit volné chvíle nepřijel. Nemůžu ovšem znát atmosféru tehdejší.


Nad rybníkem se tyčí kopec Vršetín, který byl z velké části rozebrán na kámen. Nemohl se bránit, kousek od zdevastovaného Mostecka vznikla další připomínka, že pokrok něco stojí.


Vlevo škola, dívám se na asi dobře myšlené občerstvení, bohužel zkrachovalé.


Kopec v dáli se jmenuje Blešenský, postavili před něj dům.


Pohled do obce od západu.


Znovu škola, vlevo kaplička. Motivy se opakují, ale všechna ta srovnání mi připadají zajímavá.


Další hostinec a koloniál.


Totéž v jiné verzi. Mám pocit, že je škoda, že stavba změnila svůj účel. Ve vsi je „moderní“ obchod z doby nedávno minulé. Tak hezký není.


Nádraží na trati Lovosice – Obrnice, českými drahami zrušené. Funguje jen o víkendech o prázdninách díky soukromému dopravci. Myslím trať, protože pochybuju, že by v budově někdo prodával jízdenky a lítal tam někdo s červenou čepicí.
V pozadí Blešenský vrch.


Ještě jednou pohled kolem školy. Je zde dobře vidět, co jsme provedli s kopcem, který tu kdysi krášlil krajinu. Dole hospoda, kdo by do ní chodil, všichni grilujeme.


Chrášťany
I zde stávala škola. Romantický rybníček, dnes jenom požární nádrž.


Náves s kapličkou. Byl jsem tu v pátek odpoledne, do domků se sjížděli Pražáci a Ústečáci. Většinou se tady bydlí jen o víkendech nebo penzisti.


Nápis na pohlednici hlásá „Kaple.“


O další porovnání jsem se pokoušel marně, vylezl jsem výše, je odtud vidět krajina s Hazmburkem. Zbytek si asi projdu pěšky, nejsem „bajkr“, jsem jen pocestný.


1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Mám dojem, jestli fotka http://3.bp.blogspot.com/-2VHdsEL1-go/UjddEQIm7VI/AAAAAAAAgZ0/-pRUNRO0O_Y/s1600/03-Nusle%252C+K%25C5%2599esomyslova.jpg z Nuslí není špatně, totiž že na fotce z r.1970 přijíždí čtrnáctka od Pavláku a za domem s textilní galanterkou je vidět komín z nuselského pivovaru, zatímco foto z r. 2013 míří opačným směrem proti Vršovicím.