pátek 27. září 2013

12 kousků z Benešova

Mám špatné svědomí. Dva kilometry od Benešova se narodil táta. Mám zde někde kořeny, aspoň půlku. Hauzíruju všude možně, přes dva a půl tisíce porovnání jsem vyrobil a Benešov?
Dokonce jsem na stránkách Facebooku dostal echo, adresu, odkud bylo možné něco stáhnout. Publikace Zmizelé Čechy – Benešov je vyprodaná i v Benešově.
Stydím se? Kdybych se měl stydět za všechno, co jsem kdy nestihl, ač jsem měl dobrou vůli, ustyděl bych se k smrti.
Nebudu se vymlouvat, stejně bych si nevěřil ani já sám. Několikrát jsem projížděl cestou z Tábora. Staré fotky z Benešova jsem začal dávat dohromady minulý týden. Z internetu. Publikace žádná, ani moje sbírka pohlednic mi nic vhodného nenabídla. Adresu na Facebooku jsem nenašel. Cestoval jsem do města nejen za srovnáváním, ale vezl jsem něco v notebooku.
To, co předkládám, jsou jen maličkosti. Normálně bych s nimi nelezl ven, počkal bych na další. Už jsem našel jiné stránky, určitě bude pár pěkných věcí v hromadě. Benešov není zas tak veliký. Budu ale čekat na listopad. Jak název měsíce naznačuje, budou se stromy zbavené své letní parády.
Na náměstí jsou pěkná stromořadí. Neničí příliš pohledy na fasády domů, ale staré fotky byly pořizovány přes celou šířku náměstí a já stojím a čučím do listoví.

A tak si píšu, v listopadu 2013 – Benešov.


Začínat nádražím originální. Dráha tu je už od roku 1871 (Praha – Gmünd). Některé fotky jsem stahoval z oficiálních stránek města, bohužel nemají uvedené datum, kdy zde stál fotograf tenkrát. Zřejmě to nepovažují za důležité.
Starou fotku jsem okopíroval z http://www.benesov-city.cz


Sokolovna stojí od roku 1903 a je stejně jako většina objektů, postavených Sokoly, krásná.
Starou fotku jsem okopíroval z http://www.benesov-city.cz


Tyršova ulice vede od nádraží k náměstí. Následují tři porovnání ze stejných míst. Je na nich pěkně vidět vývoj míst. Na konci stoupání je vjezd na náměstí. Vpravo je bývalá piaristická kolej, nad níž vykukuje věž kostela svaté Anny.
Všechny tři staré fotky jsem okopíroval na adrese:




Zde je kostel svaté Anny při pohledu z Masarykova náměstí. Ulička dolů je Tyršova ulice v opačném pohledu proti předešlým snímkům.
Starou fotku jsem okopíroval z http://www.benesov-city.cz


Opět kostel svaté Anny v detailnějším záběru. O soše, která tu kdysi bývala, jsem nezjistil nic.
Starou fotku jsem okopíroval z http://www.benesov-city.cz


To bylo všechno z Masarykova náměstí (Velkého). Další tedy v listopadu. Odcházím na náměstí Malé. Stará fotka je z roku 1907, kdy se narodil táta. Většina lidí zde zvěčněných se pravděpodobně znala s mým dědou, který byl mistrem kovářským ve vesničce Chlístov, součásti Konopiště a od Benešova to bylo dva kiláky, což pro tehdejší lidi bylo vedle. O takové vzdálenosti se ani nemluvilo, děti chodily do školy pěšky, aniž někdo důležitý musel řešit dopravu. Jsme dnes dál, ale nevymýšlíme si často složitosti, které vlastně neexistují?
Starou fotku jsem okopíroval na adrese:


Malé náměstí, pohled zblízka na dnešní muzeum.
Starou fotku jsem okopíroval z http://www.benesov-city.cz


Malé náměstí potřetí. Pravá strana vzala v letech socialistického budování za své. Co k tomu dodat?
Starou fotku jsem okopíroval na adrese:


Torzo Minoritského kostela Nanebevzetí Panny Marie z 13.století. Tuto podobu věnovali městu husité v roce 1420. Vpravo je škola.
Staré fotky jsem okopíroval na adrese:





3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

"O soše, která tu kdysi bývala, jsem nezjistil nic." ... Tato socha mistra Jana Husa nyní stojí na Husově náměstí, viz http://goo.gl/maps/hWHSM

Václav Víšek řekl(a)...

Tak děkuju. Asi jsem hledal mizerně, ale tušil jsem, že se takhle dozvím pravdu. V.V.

Anonymní řekl(a)...

Velice smutné obrázky. Možná byl tenkrát Benešov chudší či špinavější, přesto však hezčí. Na všech stavbách, i těch zanechaných v rádoby původním stavu, je vidět hrubá glajchšaltace - například ze sokolovny zmizelo zdobné zábradlí, na štítech chybí malované "okénko", navíc je budova natřena nehezkou žlutou barvou. Muzeum přišlo o krásnou střechu, sloupy místo věžiček připomínají komíny, českého lva nelze pořádně rozpoznat a tak dále... Dům napravo od muzea je zrůdnost - hnusné červené pruhy ho zřejmě mají oživit po polystyrenovém znásilnění.

Jediný kostel svaté Anny je v lepším stavu než v roce 1902, i když nejsem fanouškem primalexové žluté barvy. Nádraží vypadá víceméně stejně.
Příčí se mi také všudypřítomný vizuální šum - ať už v podobě křiklavých reklamních tabulí, nevkusného mobiliáře nebo přehršle dopravních značek - a dopravy samotné.

Snad se lidé jednou vzpamatují a uvědomí si, že plastová okna a polystyrenové fasády nejsou vždy nejvhodnějším řešením renovace zchátralých budov.