pondělí 15. července 2013

Tábor - Pražská ulice a Parkány

Staré fotografie jsem okopíroval na adrese:
Léto, sluníčko ve mně vždycky probudí chuť se toulat, krev si nedá poroučet. Vozím sebou foťák, vždycky mám nějaké staré fotky, porovnávám, ale nezbývá mi čas si v klidu sednout ke computeru a zpracovávat. Všechny srovnávací fotky mají dost velké zpoždění, to co dnes předkládám z Tábora, procházel jsem koncem června.
Vlastně jsem dokončil putování po Starém městě, trochu jsem začal i další části, to si zatím nechám v šuplíku, stavba na Křižíkově náměstí se podle mě chýlí do finiše, raději si počkám, abych měl napojení Starého a Nového města ucelené.

Pražská ulice
spojuje Žižkovo náměstí s Křižíkovým. Na první fotce je vidět ještě pohled na náměstí Žižkovo a končím divadlem Oskara Nedbala z roku 1886-87 jižně od zbořené Nové brány. Fotek okolí Nové brány mám dost, ale nepodařilo se mi najít jediný styčný bod a porovnání by bylo zcela vymyšlené. Stav před zbořením brány je dostatečně dokumentován na stránkách firmy Šechtl a Voseček, adresu uvádím hned v úvodu.








Provaznická ulice
Cestou na Parkány jsem zastavil zde.


Hradební
Tři snímky z prostoru, který sousedí s ulicí Nad Parkány. V sousedství je bývalý pivovar. Na třetí fotografii je vidět vchod do synagogy. Místo ní je zde velké parkoviště. Nevím, co se zde bude dál tvořit, opravuje se tu. Synagoga padla v roce 1977. Od roku 1941 sloužila jako skladiště. Proč synagoga přestala sloužit svému účelu v době nacistické okupace, je celkem jasné. Proč však byly odstraněny stavby, které mohly zůstat jako památka, na to můj rozum nestačí. Židé byli bestiálně vyvražděni, byli to českoslovenští občané a je smutné, že takzvaně socialistická republika nedokázala nic jiného než dokončit, co začali nacisti. Tábor vůbec není v českých zemích ojedinělý, potkávám se s tím v mnoha jiných městech.




Na Parkánech
Sedm zajímavých pohledů. Na druhém snímku je jeden z pánů údajně pan Šechtl, majitel fotosalónu. Který? Snad napsat Šechtlům.










Žádné komentáře: