neděle 30. června 2013

Tábor - náměstí Mikuláše z Husi a Kotnov

Staré fotografie jsem okopíroval na adrese:
Další pokračování mé potulky po Táboře.
Náměstí Mikuláše z Husi
Mikuláš z Husi byl zeman a válečník. Moc si válčení neužil, na Štědrý den roku 1420 nepřežil zranění, když spadl se splašeného koně při přecházení Botiče v Praze. Hned na počátku husitských válek.
Po něm se jmenuje hezké tiché náměstí v Táboře, kde byla po roce 1640 zahájena výstavba Konventu bosých augustiniánů s kostelem Narození Panny Marie. Dnes je zde hustiské muzeum, funguje zde soud. Je tu škola a zajímavá kašna z roku 1850, která se mi připletla do mnoha srovnání.
Když jsem na toto klidné místo přišel poprvé, byl zde rumraj. Dětský den, sympatická akce pro malé tábority. Hezky se to pozorovalo, ale výsledek mého srovnávání téměř žádný. Děti mi překážely, měl bych napsat, že jsem překážel já jim.
A tak jsem vše musel odložit na jiný den.
Opět neznám rok, kdy byly vyfotografovány staré snímky. Zajímavé jsou stromy kolem kašny, které za léta zmohutněly.














Na posledním snímku je vidět vchod do Holečkových sadů, kde jsem se pokusil o nějaká srovnání, ale nevyšlo.

Kotnov
Z Holečkových sadů je jen skok na Kotnov, založený Přemyslem Otakarem II. Jako hrad Hradiště, teprve od roku 1420 nese název Kotnov. Součástí areálu byl i pivovar, dnes zrušený, přebudovaný na hotel Dvořák.
Starých fotek celá nůše, pro srovnávání se mi hodily jen 4.





Růžová ulice
Zařadil jsem hlavně proto, že zde Kotnov je vidět.


Kotnovská ulice
S hradem nemá příliš společného, jenom, že má po něm jméno.



Tři zajímavá srovnání místa, kde se Kotnovská ulice (vlevo) stýká s ulicí Kostnickou. Dům na rozhraní ulic je ostatně vidět i na předchozím srovnání, jen z čelného pohledu.





.

Žádné komentáře: