čtvrtek 21. března 2013

Kdyby... (politologické cvičení)

„Kdyby byly v pr…. ryby, nemusely by bejt rybníky“, říkávala moje máma.
Bez teček. Existují prý slušnější verze pořekadla, máma byla zvyklá pojmenovat věci jasně. Nebyla sprostá. Na rozdíl od lidí, kteří při slově hovno padají do mdlob a jejich život je jedna velká sprosťárna.
Stárnu a stále víc si uvědomuju pravdivost mámina sdělení, abych se zabýval záležitostmi, které můžu ovlivnit a to, co jsem v životě udělal, mám na triku, podmiňovací způsob je k ničemu.
Není třeba žít život v úvahách, co by bylo, kdyby bylo. Kdyby vona nebyla kráva, kdyby von mě nepřemlouval, kdyby na podzim to blbý listí nepadalo, mohla by bejt příroda krásně zelená celej rok.
Ale..
Je hezké si občas pohrát s představami, není zločinem se pohroužit do říše fantazie.
Politika příliš fantazie nemá, ale…
Zahraju si.
Kdyby Radek John kdysi nepřesvědčil svým spravedlivým obličejem televizní diváky, že mu jde jen a jen o dobro, o vymýcení zla, nezískal by velkou popularitu a sbírku TýTý.
Kdyby někoho z politické strany Věci veřejné nenapadlo, že by právě Radek John mohl být pro voliče správným typem na předvolební plakáty, strana by se nedostala do poslanecké sněmovny, přišli bychom o jména Bárta, Kočí, Peake a další.
Mandáty a tím i moc by se dělily jinak. Předsedou vlády by se stal Jiří Paroubek. Vlády menšinové s tichou podporou Marťanů, jak žertovně pan Jiří nazýval komunisty.
Vláda by musela učinit reformy, které by byly jiné, ale zas ne o tolik, jak vidíme na nynějším postoji sociálních demokratů ke zvyšování daní. Byly by však jiné.
Reformy vždycky bolí, bolely by i Paroubkovy, asi jiné vrstvy obyvatel. Nadávalo by se, na vládu se nadávat musí. V třetím roce existence vlády by začaly padat preference ČSSD  skoro jak za Grosse.
Významný opoziční poslanec Karel Schwarzenberg by neztratil svou popularitu účastí ve vládě, naopak. Stal by se novým českým prezidentem. Miloš Zeman by na Vysočině mohl zůstat v populárních televizních manšestrácích..
Sociální demokraty by zachvátil neklid, na sjezdu v březnu 2013 by dal k dispozici funkci stranického předsedy Jiří Paroubek, aby se mohl více věnovat práci premiéra. Novým předsedou ČSSD by se stal Bohuslav Sobotka.
A je to.
Ještě najít vtipný titulek, třeba „Za všechno může Radek John“ nebo „Sobotka je nezničitelný“ a podobně.
Na závěr sebekriticky přiznávám, že tenhle můj text je blábol.
Polehčující okolnosti?
Jsem technik a jediný významný politický text jsem sesmolil v roce 1961, při maturitní písemce na téma 40 let KSČ v české a slovenské literatuře.
Když se porozhlédnu po internetu, najdu i podobné voloviny z pera studovaných politologů.
Musím končit. Máma na mě hrozí z obláčku, naznačuje mi, že mám dělat něco, čemu rozumím.
Jdu si otevřít pivo. Kdybych ho bejval nekoupil, v lednici by nebylo.

Žádné komentáře: