pondělí 5. března 2012

Mělník podruhé

Sluníčko mě vyhnalo z Prahy. Jsem hodně rád, že na mě dosud atmosféra jara působí. Bojím se dne, kdy ráno pokrčím rameny, dojdu se vyčůrat a zalehnu.

„Kam bych se trmácel?“

Jedu na kopec, čnící z roviny, snad se ho Labe a Vltava polekaly, proto se daly dohromady.

Těšil jsem se jak malý kluk. S knihou fotek, další v notebooku. Byl jsem tu v září 2010. Tehdy to byla jenom zastávka na cestě, pár fotek, oběd a hurá dál. Tot mi ještě nedošlo, že takhle se srovnávací fotky nedají dělat. Že na velké a hezké město musím mít celý den. Nepospíchat, rozhlédnout se. Už zase trousím cinty moudrého muže. Nemůžu, tak říkám, že jsem rozumný.

Předloni jsem udělal 6 srovnání, vlastně jsem tenkrát začínal stránky na Facebooku. Moc se mi tenkrát nevedlo, svatba se tam motala, mnoho jsem doma u počítače vyhodil. Vlastně mi nejvíc utkvěl v hlavě dobrý oběd.

Krásnou fotku z terasy, výhled na Labe a v dáli na Říp, jsem musel vzdát. Listí vadilo. Od té doby nosím v hlavě, že musím někdy do Mělníka, dokud bude ještě vegetace spát. V batohu publikace Jana Kiliána Zmizelé Čechy Mělník, kterou vydala Paseka v roce 2007. Kromě 3 fotek jsou všechny z uvedené publikace, které nejsou, uvedu pramen.

Taky jsem se v sobotu hned hnal z nádraží k zámku. Abych nežvanil, cestou jsem narazil na vinotéku, nejsem svatý.

terasa nad Labem
Na terasu jsem ale došel záhy, byl krásný výhled, stromy bez listí a já viděl, že můj dávný předchůdce stál někde ve vinici, prostě jinde. Taková krásná efektní fotka s Řípem…
Našel jsem jinou, ale Říp na ní není! Vpravo tekrát nestála ještě zámecká vinárna. Most je jiný a hlavně v dáli je most silniční. Všude v dáli rovina. Profláknutý záběr soutoku Labe s Vltavou jsem měl sebou taky, sluníčko mi svítilo do očí, myslím, že by srovnání nebylo příliš zajímavé. Fotek soutoku historických i dnešních je spousta.


Zámek
Vypadá to, že mohutný strom tady stál už před 80 lety, jenže byl trochu menší.
Starou fotku jsem okopíroval na adrese:


Zámecké nádvoří
Stará fotka je z období odstraňování vegetace. Stejně byla poté odstraněna i přízemní bouda. Místo sudů jsou auta.


Chrám svatého Petra a Pavla
s pozdně gotickou věží a barokní zámecké křídlo. Na rohu, vlevo od zámecké brány je vidět kříž z doby třicetileté války. V padesátých letech 20.století byl odstraněn, údajně pro chatrný stav.


Chrám svatého Petra a Pavla
Pod presbytářem je proslulá kostnice, na volném prostranství byl do roku 1775 hřbitov. Úplně vlevo je výklenková kaplička, která zmizela záhy po vítězství pracujícího lidu v roce 1948.


Proboštský úřad
Je kopií proboštského úřadu v Praze.


Svatováclavská ulice
Pohled od zámku směrem k náměstí. Změny jsou zjevné, jen mi nepřipadají tak drastické jako jinde v Mělníku. Podle publikace byly poslední tři domy vlevo, před náměstím, poměrně dost historicky cenné. Místo nich je spořitelna.


Svatováclavské ulice
Záběr navazuje na levou část předchozího snímku. O domu, kde je dnes cukrárna, se v publikaci píše, že byl rozdělený na dva objekty. Snad pekaři Rejdovi patřil i sousední barák? Nevím. V každém případě se správný živnostník má nechat fotit před svou živností.


Husova ulice
Kašna zmizela už za první republiky, domy si majitelé upravili podle svého vkusu a potřeb. Zvláště u domu napravo mi není jasné, proč se majitel rozhodl pro takovou úpravu. Je to jeho majetek, ale změna oken se mi fakt nelíbí. Mezi domy vykukuje pseudogotická vila Karola, ve které je knihovna.


Ostruhová ulice
Jakoby zapomenutý koutek blízko náměstí. Nechci komentovat změny, jsem tu přece jenom host. Tak se věnuju pravé straně, kde v budově, před kterou jsou květináče, je sympatická kavárna a cukrárna. S antikvariátem, otevřeným i v sobotu odpoledne.


Náměstí Míru
Severozápadní fronta s radnicí a kapucínským hospicem.


Náměstí Míru
Kapucínský kostel Čtrnácti svatých pomocníků, hospic a radnice s přilehjlým domem, který se
později stal její součástí.


Náměstí Míru
Roh patří domu U Zlaté hvězdy. Předloni jsem nedokázal tohle srovnání vytvořit. Nevím proč, ale kroutil jsem se tam jako cvok, výsledek skončil v koši, naštěstí jen ve virtuálním. Na levé straně je vidět budova Okresního úřadu.


Dům U Zlaté hvězdy
Je vpravo, vlevo je Vykysalův hostinec U zlatého hroznu. Průvod z roku 1914 je odvod branců. Ještě, že jim na cestu na bojiště světové války zahráli.


Palackého ulice
Ve směru od Pražské brány.


Palackého ulice
Opačný směr, zde je vidět Pražská brána, pod ní je vidět dům s vinotékou, kde jsem si vypil dvojku tramínu a ještě si vzal krapet do zásoby.


Palackého ulice
Kromě domu vlevo je všechno úplně jiné. Ani jsem srovnání nechtěl dělat, sluníčko proti pálilo, ale vypadá to, že jsem se trefil. Komu se to nezdá, ať přeskočí dál.


Pražská brána
Za 130 let se stanou věci… Brána byla upravena ve druhém desetiletí 20.století Kamilem Hilbertem.


Hauptův dům
S obchodem se smíšeným zbožím. Václav Haupt byl vydavatelem pohlednic a dopisnic. Vlevo je zahrada, za první republiky zde vyrostl obchod s obuví – Baťa.


Lidový dům
Vpravo od něj Vodní věž.


Karlovo náměstí

Zůstala Pražská věž, mírně upravený Hauptův dům. Věž kostela se téměř schovala za novou zástavbu. Celé náměstí je proměněné podle architektů druhé poloviny dvacátého století. Není to zrovna nejhezčí kout v pěkném městě. A tak mi ani nevadilo, že mi došly baterky ve foťáku. Stejně mě už nohy bolely jako čert.
http://www.kalendariky.cz/pohledy/default.htm


Ale mám spoustu dalších fotek, určitě se sem vrátím, dokud mám sobotní procházku ještě v hlavě. Co nejdřív. Už se těším.



Facebook – Srovnávací fotky



























Žádné komentáře: