pondělí 9. ledna 2012

Další tržiště v Praze

Posledně jsem prolézal bývalá tržiště, z nichž třeba Havelské stále existuje. Soustředil jsem se jenom na Staré Město s pocitem, že budu pokračovat co nevidět. Přišla doba vánoční, která se z rozjímání většinou změnila v konzumování všeho, co odborníci zakazují. Vždyť jsou přece Vánoce. Ti odborníci mají pak docela dobrý kšeft, po celý rok vysvětlovat přejedeným, jak zhubnout. Koloběh dnešní doby.
Když jsem vyrazil na druhou stranu Vltavy, byl jsem trochu v úzkých. Uvědomil jsem si, že centrem obchodu bylo Staré Město. Tedy i tržišť. Když připočtu skutečnost, že ne vždy se staré fotky dají porovnat s dneškem z různých důvodů, „zbytek“ Prahy není zdaleka rovocenný třžištím Staroměstským. A to jsem se musel na pravý břeh Vltavy vrátit.

Malá Strana, Tržiště
Předpokládám, že Tržiště bylo kdysi skutečně tržištěm. Ty dvě nebo tři babky z roku 1920 ukazují spíš na pokoutní prodej. Fotil jsem téměř opřený o vevyslanectví USA, v ruce publikaci, která má brčálově zelené desky. Zelená kniha. Byla neděle dopoledne a policistovi jsem byl přece jenom podezřelý. Vysvětlení bylo celkem rychlé, policajt odcházel spokojený, dokonce i pozdravil. Jenom asi třikrát opakoval, že mu bylo divné, že tam postávám. Spíš jsem s foťákem poskakoval. Za komunistů by mě sebrali rovnou. Možná jsem si měl dát na bundu placku „Ruce pryč od Iráku!“
Starou fotku jsem okopíroval z publikace Pavly Státníkové Zmizelá Praha – Trhy a tržiště (Paseka 2010)



Malá Strana, Kampa

Na Kampě bývaly hrnčířské trhy. Z několika pěkných fotek z publikaci se mi hodila jen tato. Ve stánku nejblí prodává R.David ze Štěchovic.
Starou fotku jsem okopíroval z publikace Pavly Státníkové Zmizelá Praha – Trhy a tržiště (Paseka 2010)


Tuhle fotku jsem našel na internetu. Je prý ze sbírky Scheufler. Třikrát jsem tu byl. Jednou se mnou bojovalo prudké sluníčko přímo proti objektivu, v sobotu jsem vyndal propriety a začalo pršet. Hodně. Teprve v neděli jsem byl jakž takž ústpěšný. Trh samozřejmě opět hrnčířský.


Smíchov, Arbesovo náměstí

Z Malé Strany jen skok. Dříve se náměstí jmenovalo Jakubské. Bývalo tu živo. Dnes je zde klid skoro mrtvolný. Musím ovšem podotknout, že byla neděle dopoledne a dost zima. Venku byli jen pejskaři, protože pes, stejně jako člověk, musí.
Staré fotky jsem okopíroval z publikace Pavly Státníkové Zmizelá Praha – Trhy a tržiště (Paseka 2010)





Smíchov, tržnice

Publikace uvádí ulici Třebízského, což není jméno žádné z ulice, kde stojím. Jsem v ulici Preslova, vlevo je Matoušova. Kdyby byly v Praze ulice očíslovány jako v New Yorku, určitě bychom si našli důvod, jak jednou za čas čísla zpřeházet.
Starou fotku jsem okopíroval z publikace Pavly Státníkové Zmizelá Praha – Trhy a tržiště (Paseka 2010)

Vinohrady, Tylovo náměstí

Jsem znovu na pravém břehu Vltavy, dokonce na kopci. Tylovo náměstí je v současné době rekonstruováno. Uvidíme. Móda dlouhých sukní na snímku z roku 1905 mi připadá velice praktická. Dámy prolezou tržiště a a je vytřeno. Ušetří se za úklid.
Starou fotku jsem okopíroval z publikace Pavly Státníkové Zmizelá Praha – Trhy a tržiště (Paseka


Vinohrady, náměstí Míru
Popisek v publikaci zní: „Fronta na brambory za první světové války na Seidlově poli na Vinohradech.“
Staré fotky jsem okopíroval z publikace Pavly Státníkové Zmizelá Praha – Trhy a tržiště (Paseka 2010)


Zas tak mrtvo tu v dnešní době není, ale v sobotu odpoledne lidi leží u televize.



Žižkov, Prokopovo náměstí

Baráky trochu povyrostly, koleje zmizely. Kdo se podívá hodně pečlivě uvidí na levém kraji, kousek od vyčuhujícího Památníku na Vítkově, malou skvrnku. To je zadek koně, na které sedí Jan Žižka.
Staré fotky jsem okopíroval z publikace Pavly Státníkové Zmizelá Praha – Trhy a tržiště (Paseka 2010)


Trochu jiný pohled, bylo mi líto některý ze tří záběrů prostranství vyhodit.


Publikace uvádí u všech tří snímků Prokopova náměstí letopočet kolem 1910. Ale tenhle je zjevně nejstarší. Viz dům na levém nároží.



Nové Město, Karlovo náměstí

Cestou domů jsem se zastavil na Karláku. Kostel je pojmenován po svatém Ignácovi. Fotka pochází ze sbírky Scheufler.



Facebook - Srovnávací fotky

 
Mnoho různých srovnávacích fotek je zde











1 komentář:

Václav Víšek řekl(a)...

Srovnání, na kterém je fronta na brambory na Seidlově poli, je špatné. Jak mi vysvětlil pan Pavel Komárek, stará fotka byla pořízena na dnešní Vinohradské třídě. Stará fotka je natolik zajímavá, že toto srovnání nechávám i s chybou. A omlouvám se. Václav Víšek