neděle 30. října 2011

Nerudova Praha

Bylo zajímavé porovnávat moje fotky z roku 1969. Nečekal jsem, že to bude tak jednoduché. Přece jenom se za 40 let tolik nezměnilo a lehko jsem nacházel místo, kde jsem se tenkrát zastavil. Začal jsem to sekat jak Baťa... obuv na cvičení. Vracím se k činnosti dřívější, kvůli které jsem stránku srovnávacích fotek založil. Když už jsem se poflakoval na Malé Straně, napadl mě právě Neruda.





Malá Strana - Újezd
Rodný dům Jana Nerudy neexistuje. Narodil se roku 1834 v Újezdkých kasárnách. Jeho tatínek byl kanonýr. Ne fotbalový. Kasárna byla zbořena v roce 1934. Jejich fotku jsem našel. Díky budově vlevo a již existující tramvajové dopravě začátkem 20.století se mi podařilo jakési srovnání učinit. Fotka pochází z doby, kdy už jezdila lanovka na Petřín, jak oznamují cedule.
Starou fotku jsem okopíroval z knihy Petra Hory - Hořejše Toulky českou minulostí 10 (Via facti 2004)



Malá Strana - Újezd
Ještě jedna fotka Újezdských kasáren, tentokrát ze smíchovské strany. To byly časy, kdy chodci nepotřebovali žádné semafory a lítali si po ulici, jak je napadlo. Lucerna uprostřed křižovatky je přímo roztomilá.
Starou fotku jsem okopíroval z publikace Pavla Fojtíka Zmizelá Praha a tramvajové tratě (Paseka 2010)



Malá Strana, Karmelitská
V letech 1845 - 50 studoval Neruda v malostranském německém gymnáziu (bývalý karmelitánský klášter). Chodil tam pěšky, protože tramvaj, která je na staré fotce, tady začala jezdit až v roce 1901. Na kočár neměl, protože byl chudej. Nyní patří budova ministerstvu školství. Mám rád stromy v městských ulicích, ale tenhle mohl být o dva metry vedle.
Starou fotku jsem okopíroval z knihy Petra Hory - Hořejše Toulky českou minulostí 10 (Via facti 2004)



Malá Strana, dům U dvou slunců
Od roku 1838 do roku 1857 měli Nerudovi trafiku (podle Petra Hory nikoliv hokynářství) v tehdejší Ostruhové ulici, dnes pochopitelně Nerudově, jak jinak. Dnes je na tom místě obchod s loutkami. Hospodu U dvou slunců pamatuju jako puťajznu pro normálního člověka, s dětmi jsem tam jednou zakotvil, dostali jsme normální pivo, normální limonádu, normální párek s hořčicí. Při svých dnešních toulkách těmito místy si nosím v baťůžku normální svačinu.
Starou fotku jsem okopíroval z knihy Petra Hory - Hořejše Toulky českou minulostí 10 (Via facti 2004)



Malá Strana, Nerudova ulice
Pohled na dům U dvou slunců z jiného úhlu. Ulice zůstala, atmosféra je kapánek jiná.
Starou fotku jsem stáhnul na adrese:



Malá Strana, Nerudova ulice
Vpravo dolů na Malostranské náměstí, vlevo nahoru na pražský Hrad. Dole jsou vidět věže chrámu svatého Mikuláše a od nich vpravo je vidět, při troše fantazie, stín. Není to stín, je to žižkovský vysílač v dáli.
Starou fotku jsem okopíroval z knihy Petra Hory - Hořejše Toulky českou minulostí 10 (Via facti 2004)



Malá Strana, pohled od Hradu
Neruda určitě ten kousek nahoru k Hradu občas vyšel. Zde je nádherný pohled na Prahu. Cestou jsou vidět hlavně komíny. Podle komínů se člověk někdy zorientuje, ale některé zlobí. Jako tady. Tohle není žádná převzatá historická fotka. Je to malý dluh z mé předchozí činnosti. Porovnání se mi poprvé nepovedlo, tohle snad ano.



Malá Strana, pohled od Hradu
Tohle srovnání se mi taky minule nepovedlo, to mě hodně mrzelo. Napravuju.
Fotku z roku 1969 jsem okopíroval sám od sebe.



Staré Město, Národní divadlo
Tak v téhle budově Neruda nikdy nebydlel, ale protože žil v době, kdy se Národní divadlo stavělo a dostavělo, určitě znal tenhle pohled. Z Malé Strany možná chodil přes Řetězový most. Že by nikdy nesešel na Střelecký ostrov, odkud obě fotky jsou, to bych pochyboval. Prý rád chodil do přírody. Kousek přírody uprostřed Vltavy. Osobně tam rád někdy zajdu. Můj nejmilejší pražský ostrov.
Starou fotku jsem okopíroval z knihy Petra Hory - Hořejše Toulky českou minulostí 10 (Via facti 2004)



Staré Město, Konviktská
Po smrti otce se Neruda s matkou odstěhovali v Ostruhové ulici naproti. Odtud žádnou historickou fotku nemám. V roce1869 zemřela matka a po její smrti se Neruda z malé Strany navždy odstěhoval. Bydlel do roku 1883 v Konviktské v podnájmu u přítele, operního pěvce Josefa Lva. Zde je, schovaný za jakýmsiplakátištěm.
Starou fotku jsem okopíroval z knihy Petra Hory - Hořejše Toulky českou minulostí 10 (Via facti 2004)



Nové Město, Vladislavova
Od roku 1883 do své smrti v roce 1891 bydlel ve Vladislavově ulici, v přízemí napravo od vchodu.
Starou fotku jsem okopíroval z knihy Petra Hory - Hořejše Toulky českou minulostí 10 (Via facti 2004)





Facebook – Srovnávací fotky






sobota 29. října 2011

Procházka Prahou po 42 letech

Porovnávat dnešek a včerejšek, co bylo a co je. Jde to vůbec? Je normální člověk něčeho takového schopen? Rodiče vzpomínali na první republiku. Oba pocházeli z chudého pytle, museli se ohánět, ale byli mladí. Ještě jsem měl štěstí zažít lidi, kteří zasněně vzpomínali na Rakousko, kolik krejcarů stál rohlík.

"Ano, měli jsme krejcarů málo, ale ten rohlík, to byl rohlík!"

Tenkrát byli mladí. Jejich táta tvrdil, že dříve bylo líp. Slyším všude kolem sebe nářky vrstevníků, jak dobře se žilo za komunistů. Lidi se údajně mají stále hůř, jestli to na světě běželo vždycky, kde se vzalo všechno, co nás dnes obklopuje?

Ano, máme vztek, že jsme zestárli. V den výročí vzniku Československa jsem vypnul rádio, nemohl jsem poslouchat mírně senilní telefonáty posluchačů, jak bylo v Československu dobře, jak je špatné, že jsme se se Slováky rozešli. Takový je běh života, staré zaniká, objevuje se nové.

Současný stav naší společnosti bývá označován jako bezvýchodný. Na politické scéně se neustále bojuje, kdekdo zná recept, jak z toho všeho ven. Když se náhodou dostane tam, kde by měl ukázat, jak dál, objeví skutečnost, že u koryta není špatně.

Vracím se o 42 let zpátky. Doba byla bezvýchodná. Zvláště ti, co se dnes nejvíc rozčilují, by si měli vzpomenout. Vypadne z nás maximálně vzpomínka na frontu na banány nebo hajzlpapír. Všimli jsme si, že býváme mladým pro smích? Pro srandu králíkům. Jsme pro ně generace bezbanánová.

Začal jsem psát o něčem jiném, ale připomněl jsem si tehdejší dobu. Po uvolňování v šedesátých letech přišla facka, kterou nešlo vrátit. Potupa. Těžko porovnávat různé životní situace. Myslím, že bylo hůř než dnes. Raději budu mlčet, aby si na mě pamětníci lepších časů někde nepočíhali a neušlapali mě.

Každý jsme prožil život jinak. Někomu utekla manželka, někdo zase přebral manželku kamarádovi. Na některou se vykašlal milovaný, někdo je pořád nemocný, druhý je furt bez peněz. Napadá mě spousta dalších případů. To všechno v sobě léta tutláme a pak prásk! Tenkrát bylo líp. Jistě, byli jsme mladí.

Dobře, že existují fotografie, však i největší mrzout má někde ve škatuli památku na mládí. Fotky nelžou, fotky si pamatují. Oproti lidem, kteří si všechno pamatují přesně. Nevzpomenou si na včerejší oběd, vymlouvají se na sklerózu. Prý z dětství si pamatují všechno. Přesně. To říkají oni, kdo jim dokáže opak? Sejde se pár dědků a bab, začnou vzpomínat. Všichni si všechno pamatují přesně. Ale každý jinak.

Dlouhá léta jsem toužil fotografovat, peněz na slušný foťák se nedostávalo. Jenom jsem v srpnu 1968 záviděl majitelům fotografických přístrojů. Můžou fotit, můžou zvěčnit tehdejší dobu navždy. Na jaře 1969, kdy už bylo každému myslícímu člověku jasné, že Sovětský svaz je sice přítel a osvoboditel, ale ve druhé světové válce naše území dobyl a nehodlal se ho zříci pro jakýsi socialismus s lidskou tváří, jsem si koupil východoněmeckou Praktiku, což byl foťák přinejmenším slušný. Za dva tisíce korun, základní plat jsem tehdy měl 17 stovek měsíčně.

Mám foťák, bude ze mě umělec. Když nevím, poučím se v příručce. Koupil jsem si příručku začínajícího fotoamatéra. Ještě ji mám schovanou.

Dobrý film se sháněl stejně těžce jako dámské vložky. Někdy jich byl plný krám, někdy o ně nebylo možno zakopnout. Výhody plánovitého hospodářství.

Bylo třeba, aby do mě vstoupil génius. Fotil jsem. Kvetoucí stromy, rodiče, malou neteř, a hlavně Prahu. Ulice Starého Města a Malé Strany byly omšelé, plné lešení, protože o domy, které jsme po roce 1948 sebrali bohatým domácím, se nikdo nestaral. Tam, kde dnes svítí drahé hospůdky, byla špinavá skladiště, někdy ani to ne. Jen stažené rolety. Stát nebyl zdaleka tak bohatý, jak pamětníci někdy vykládají. Nechám toho.

Chtěl jsem si fotky vyrábět úplně sám. Neměl jsem vybavení, které vlastnil můj starší brácha. Občas mě pustil do malé sídlištní koupelny. Jenom příprava potřebného trvala hodinu, koupela téměř nevětraná, bráchova rodina měla svoje potřeby.

Moje výtvory nestály za nic. Dnes vím, že je třeba se s fotkami pomazlit, ne jen fofrovat, aby už bylo hotovo. Uspěchaní snad vymysleli dnešní digitální foťáky, které dostane do rukou úplné střevo, nacvaká kdeco, vysype všechno do počítače, přebere nebo nepřebere. Vždyť to znám z vlastní zkušenosti.

Mnou vyvolané negativy byly šedivé, fotky z nich jsem raději nikomu neukazoval. Dal jsem na radu, pokud prý nemám pořádnou komoru, mám si nechat vyvolat film u odborníků. Jestli potom zmatlám přenesení fotek na papír, zůstane aspoň negativ. Jednou, až budu mít čas...

Byl jsem poměrně mladý, musel jsem mít čas i na jiné důležité záležitosti. V šuplatech se mi hromadily vyvolané negativy, fotky nikoliv. Ovšem, zárodek pořádkumilovného ve mně, snad díky rodičům, byl. Negativy jsem stříhal, ukládal do pořadačů, označil datem a místem vzniku. Tam čekaly na chvíli, kdy se z nich stanou fotografie.

Mimochodem, když jsem poznal svou budoucí manželku, stěžovala si, že pořád fotím, a fotky nikde. Měla pravdu. Teprve narození dětí mě donutilo, ne snad k zakoupení vybavení, na to nezbývalo, začal jsem navštěvovat provozovny tehdejšího družstva Fotografia, odkud jsem přinášel malé fotky, za korunu deset jedna. Malé děti se fotit musí, protože to příbuzní chtějí, protože děti jsou roztomilé.

Neměl jsem čas, fotil jsem, dokonce už jsem negativy jen tak házel do skříně, fotky lepil do skicáků, jeden stál 5,50 a že se do nich vešlo snímečků rukou popsaných. Reprezentativní fotoalba naše děti neměly. Můj táta také kdysi založil svým dětem alba. Starší brácha ho měl ještě jakž takž, já měl polepené první tři listy, další fotky byly v albu naházené, čekaly na definitivní úpravu. Likvidoval jsem v pozdějších letech pozůstalost po tátovi, usmál jsem se nad započatým dílem. Už jsem věděl, že mnoho životních plánů vezme za své. Kdyby šlo jen o fotky.

Začaly nás oblažovat automaty, barvy. Snímky z laciných automatů, na drahé jsem neměl, byly sice barevné, ale jaksi ploché, neosobní, nelíbí se mi, když se na mě odněkud vysypou.

Svět se zdigitalizoval. Praktiku jsem předal dceři, pořídil si digitální foťáček. Letos jsem se, díky spolužákovi, dozvěděl, že existuje možnost, jak převést prastaré negativy do digitálního tvaru. Prý má v důchodu zábavu, diví se, co všechno před léty vyfotil, na co už zapomněl.

Pořídil jsem si stroječek, připnul k počítači, vyndal z almary pořadače s negativy. Většinu fotek z let 1969 - 1975 jsem viděl poprvé v životě. Neodpustil jsem si vtípek a poslal své bývalé manželce pár fotek. Aby viděla.

Album fotek z Prahy 1969 jsem pro zajímavost zveřejnil na Facebooku, překvapilo mě, že o něj byl zájem. Snad jejich atmosféra je jiná, dobu před 40 lety dnešní padesátníci pamatují jen jako děti.

Začal jsem článek o porovnávání dnešku s minulem. Obcházím a objíždím místa, odkud seženu historické pohlednice, fotografie, snažím se najít místo, na kterém stál tehdejší fotograf a zvěčňoval místa pro budoucí pokolení.

Cestuju vlakem, tramvají, pěšky, na kole. V knihovně se mi začaly hromadit publikace se starými pohlednicemi, děti mě jimi obdarovávají, protože co by mohl jinak starej dědek potřebovat...

V létě mě dostali do rukou doktoři, cestování jsem musel přinejmenším odložit. Vzal jsem svoje první výtvory z roku 1969. Chodím Prahou, vracím se na místo činu, sedne-li na mě únava, jedu domů. Cítím, že jsem se snad chtěl kdysi stát umělcem. Musím se smát. Vznikly dokumenty doby, v některých případech i zajímavé. Černobílá fotka zajímavá je. Když se najde machr. Já se umělcem nestal. Jízliví kamarádi by podotkli, že jsem se uměl krásně vožrat.

V životě jsem se hodně toulal, v rámci možností, hlavně v bývalém Československu. Pod svícnem je co? V Praze jsem znal, kde je jaké divadlo, biograf, nádraží. Projít se jen tak v uličkách staré Prahy, mě nenapadlo moc často. Někdy s s dětmi. Snad jsem čekal na dobu, kdy zestárnu, kdy už se nebude dostávat sil na rancování bůhvíkde. Doba se dostavila.

Historická Praha za posledních dvacet let změnila svou tvář. Uličky jsou z velké části opravené, lešení zmizela. Tehdejší skladiště zvedla rolety, na všech možných i nemožných místech se vylouply restaurace, vinárny. O tom jsme dříve často snili, jen jsme si neuvědomovali, že opravy všeho zanedbaného nebudou zadarmo.

A tak všechny ty krásné restauračky nejsou pro nás, myslím svou sociální vrstvu. Stará Praha se naplnila turisty z ciziny, rozčilují mě, že je jich všude tolik, přivážejí však peníze.

Ze starých fotek na mě dýchá skoro zapomenutá atmosféra. Jen občas si vzpomenu, že v té a v té hospodě měli slušné pivo za stejnou cenu jako kdesi v malém městečku. Že U prince, U Vejvodů, U Glaubiců, všude možně, jsem si mohl sednout, neptat se, kolik stojí pivo, protože jsem to věděl. Těch pár cizinců táhlo ke Flekům, kde stálo flekovské pivo 4,10, platilo se pinglovi hned, kdo nedal celýho bůra, dalšího piva se jen těžko dočkal. Vezmu-li tehdejší příjmy, nebylo pět korun tak málo.

V roce 1969 jsem fotil hlavně v červnu, v září, podle dnešních měřítek v plné turistické sezóně. zřejmě v sobutu či v neděli, musel jsem občas i pracovat, přestože jsem se prací nepolámal. Vzpomínám, že v sobotu odpoledne po Malé Straně chodili jen žízniví na pivo, ulice prázdné, obchody zavřené, v sobotu už se moc nesehnalo, kdo si ještě pamatuje, že se v pátek utíkalo v poledne z práce, aby se stihl nákup na víkend?

Davy se dnes valí ze Malostranského náměstí na Hrad nebo přes Karlův most na náměstí Staroměstské. A my, domácí, nad vším humbukem kroutíme hlavou. Někdy zapomínáme, že i my dnes smíme jezdit všude po světě, taky se valíme v davu po Benátkách, po Paříži, po Granadě nebo aspoň po Vídni, jezdíme lanovkami na kopce, které jsou, podle mě, stvořeny, aby na ně člověk lezl. Mačkáme se na plážích místo, abychom si lehli do stínu u Berounky nebo jiné řeky doma.


Že se svět zbláznil? No, zbláznili jsme se. Podívejme se na sebe, než začneme nadávat na Němce, Rusáky, Japonce, že všude překážejí, že kupujou u stánků předražené kraviny. Koukněme se do škatulí se suvenýry, které jsme si přivezli jako upomínku na naši dovolenou. Za pár let se divíme, kdo to do tý krabice nacpal, přece nemůžu bejt takovej vůl, abych kupoval takový hovadiny. Nejlepší je koupit láhev alkoholického nápoje. Ten těžko přežije delší dobu. Co však, chudáci abstinenti?

Blogové články nemají být příliš dlouhé, což zásadně nedodržuju. Chtěl jsem napsat hlavně o setkání s Prahou po 42 letech, nějak jsem se příliš rozkecal. Vzpomněl jsem si na dobu, která se jevila jako naprosto bezvýchodná.

Tak to tady utnu, budu pokračovat příště, už jsem začal. Příště budu jenom fografovat.


BLOG TÝDEN

Dva stupně k blahobytu



Facebook - Václav Víšek

čtvrtek 27. října 2011

Cétéčko

Když jsem slyšel poprvé tohle slovo, měl jsem pocit, že to je alkoholický nápoj, který ještě neznám. Zeptal jsem se, vypadal jsem jako blbec. Nemusím vědět všechno.
Paní doktorka, která mě má v poslední době na starosti, mi sdělila, že mě posílá na cétéčko. Aby si nemyslela, že léčí vola, vzal jsem to jako fakt, kdyby se hovor nekonal telefonicky, chytře bych pokýval hlavou.
Vzal jsem si na pomoc Google. Nejchytřejší na světě mi sdělil, že to je CT, což mě napadlo už předtím. Že to je počítačová tomografie. Věděl jsem zase prd, mohl jsem dál bádat, ale znám to, za chvíli by se mi stejně objevila fotka Kalouska nebo jiné celebrity.
Byli na mě hodní. Nebudu popisovat, co se mnou dělali. Kdo to zažil, pamatuje si, kdo ne, stejně líčení přeskočí.
Dali mi něco vypít, nebylo to ani hnusný, ani dobrý. Nijaký.
Když mě propouštěli, sympatická paní mi říká:
"Dneska musíte hodně pít!"
Slýchával jsem spíš opak, ale budiž. Stříkali mi do žíly nějaký šmejd. Prej.
"A co?"
"Všechno?"
"Jistě, i pivo. Hlavně plzeňský."
Co bych neudělal pro svoje zdraví.
Vylezl jsem před nemocnici, hospoda. Čepují Prazdroj. Dávají provizi? U Emy Destinové mě už ceny předkrmů posílají jinam. Naproti nemocnici jsou ve stejném vchodu služby pohřební a exekutorské.
Asi zmizím v Braníku.
Psáno ve výčepu vína, kde funguje wi-fi.



Facebook - Václav Víšek

úterý 25. října 2011

Povodeň na Smědé





No, tohle jsem nefotil, na to jsem jenom narazil, ani to není přesně ze stejného místa, ale zaujalo mě to.


Facebook - Václav Víšek

pátek 21. října 2011

Fitness



Facebook - Václav Víšek

Praha 1969-2011 část 8

Hradčany, Loretánská
V dáli už je Hrad.



Hradčany, Hradčanské náměstí
Vlevo Arcibiskupský palác, vpravo Salmovský. Zase méně aut a autobusů, lidí přibylo.



Hradčany, Jiřská
Říkám si, v areálu Hradu se nic nezměnilo. Jaký omyl! Divím se, že jsem se tu v září 1969 nebál. Dnes je říjen, doslova hlava na hlavě se hrne směrem ke Zlaté uličce. Tenkrát jsem v klidu udělal pár fotek, přece nemůžu Zlatou uličku pominout. Vím že je zrenovovaná, což nebylo zadarmo. Nepopuzuje mě, že se platí vstupné. Chceš vidět, zaplať. Vadí mi, že vstup je vázán na jakýsi prohlídkový okruh, takže vstupné je 250 Kč, já, důchodce, bych to měl za polovic. Okruh obsahuje ještě další tři vstupy. Proč si nemůžu koupit vstupenku jenom do uličky? Co když nemám o další památky zájem? Nebo nemám čas? Vím, že se tohle praktikuje i jinde, abych nepomlouval jen Pražský Hrad, ale líbit se mi to nemusí. Chcete šunku? Jedině s uherákem a čabajkou. Máte dietu? Kdo vám za to může? Už jsem zase u jídla. Srovnávací fotky ze Zlaté uličky jsem nevytvořil. 50 bych dal, ale 125 ne. Třeba někdy příště.
Úplně bych zapomněl, že vpředu je vidět Černá věž.



Hradčany, Jiřská
Zklamán s cenovou politikou pražského Hradu do Jiřské sestupuju po schodech.



Hradčany, Černá věž
Zvenčí. Koukám, že tehdy tu nestála čestná stráž. Byl jsem odměněn, zrovna se střídaly stráže a všichni fotili, filmovali, vlastně pořizovali videa.



Hradčany, pohled na Prahu
Krásný pohled, dodávám. Seznam pamětihodností v záběru by byl dlouhý, kdo zná Prahu, pozná, kdo nezná, vezme si mapu. Vešel se sem i žižkovský vysílač. Pořízení fotky byla bitva. Strkanice s lidmi, kteří většinou nemluvili česky. Tak, místo na vyhlídce bych nějaké urval, ale když já potřebuju přesně to určité místečko. A tam se neustále navzájem fotili Japonci, Poláci a vůbec.



Malá Strana, pohled od Hradu
Hezký pohled, ale bohužel, foceno proti sluníčku. Stejně jako tenkrát, směr slunečního svitu se za ta léta nezměnil. Objev!



Hradčany, Jiřská
Vracím se zpět do Hradu. Nad davy vykukuje jedna z věží baziliky svatého Jiří.



Hradčany, Jiřská
Už vidím věže chrámu svatého Víta.



Hradčany, náměstí U svatého Jiří
A chrám svatého Víta zezadu.



Hradčany, náměstí U svatého Jiří
S bazilkou téhož svatého v plné kráse.



Hradčany, II.nádvoří
Vidím, že jsem se pokoušel o efektní pohled na věže svatého Víta. Z tunelu. Jakoby se lešení posunulo za 42 let o kousek dál.



Hradčany II.nádvoří
Snímku by se dalo dát název Detail lešení.



Hradčany, Hradčanské náměstí
Vchod na I.nádvoří.



Hradčany, Hradčanské náměstí
Prezidentská zástava na svém místě. Za Husáka i za Klause.



Malá Strana, pohled z Hradu
Malostranské střechy. A komíny. Ale v dáli je vidět i Zlatá kaplička, výrazná věž, jestli se nepletu, patří kostelu Panny Marie Vítězné.



Malá Strana, Úvoz
Fotím z místa, kde končí ulice Nerudova a začíná Úvoz.



Malá Strana, Nerudova
Pohled na Schwarzenberský palác.



Malá Strana, Jánský vršek
Potěšitelný rozdíl.



Malá Strana, Sněmovní
Vidím, že jsem šel Nerudovkou dolů na tramvaj, zbývalo mi kousek filmu, tak jsem fotil. To jsem ještě netušil, že tu budou zasedat ti, které tak milujeme. V dáli svítí kousek poslanecké sněmovny.



Malá Strana, chrám svatého Mikuláše
Na Malostranském náměstí s morovým sloupem. Kdo se podívá pečlivě, zjistí, že jsem letos nestál na úplně stejném místě. Dopravní značka stojí tak, že by to byla její fotka, chrám by přišel zkrátka.



Malá Strana, Malostranské náměstí
S dostavěnou Malostranskou besedou, s věží kostela svatého Tomáše. Za podloubím a hodinami se skromně krčí pivnice U Schnellů. Párkrát jsem tu zašel na plzeňský, ale to bývávalo.
Protože je to poslední fotka z míst nejstarší Prahy, odjíždím do Braníka.



Braník, pod schody na skálu
Bouda tu přežívá léta letoucí. Žádná historická památka to není, ale já ji fotil tehdy z jednoduchého důvodu. Nápis posílající domů sovětskou armádu, někdo nedbale zamazal. Pokud se dobře pamatuju, byl zamazán několikrát, pokaždé se objevil znovu. A oni nešli a nešli. Dnes domeček vymalovali sprejeři. A je vymalováno.
Z osamělého stromu se stal léty pořádný chlapík. Vůbec to všechno zezelenalo.



Podolí, Dvorecké náměstí
Pohled na Děvín a zlíchovský kostelík, který se ovšem schoval. Nepomohla by ani fotka zimní, jehličnany, jak známo, většinou neopadávají. Dřevěné sloupy mě docela překvapily. Paneláčky pod Děvínem nic moc, co?
Z pavilónku, kde bývala restaurace, kam se dalo chodit na běžné jídlo a pití zvenku i ze Žlutých lázní, se stala restaurace exotická. Nestávají před ní obyčejná auta.



Podolí, Jeremenkova
Pohled z mého okna. Tenkrát to fakt vypadalo, že šířka ulice je zbytečně luxusní. Někdy bývá i zacpaná.



Podolí, Jeremenkova
Takhle se dívám na křižovatku s Gončarenkovou ulicí. Zeleně narostlo požehnaně, tady je ku prospěchu, bez výhrad. V té době byla Gončarenkova ulice nová, předtím zde bývalo volejbalové hřiště, ještě předtím Šimečkovo zahradnictví, kam mě máma v neděli před obědem posílala pro čerstvý salát. Stál osmdesát halířů a měl jsem přikázano dát paní Šimečkové celou korunu.
A jsem doma. Končím s výletem po Praze.





Facebook - Srovnávací fotky










Praha 1969-2011 část 7

Končím s porovnáváním svých fotek z roku 1969. Už jich víc vhodných nemám. Zajímavá činnost. Časem jsem pochopil svou tehdejší potulku po Praze, hlavně historické. Fotek jsem udělal víc, ale těžko najít ve Stromovce ten správný strom. Někde to prostě nešlo. Šlo to velmi rychle, za 42 let se přece jenom tolik nezměnilo jako u pohlednic z přelomu 19. a 20.století. U fotek, které dělal někdo jiný, musím víc přemýšlet. Nemůžu si pamatovat podrobně na tehdejší focení, ale nějak podvědomě jsem vyhledával místa, kde jsem mohl stát. Asi jsem se zas tolik nezměnil, třebaže zrcadlo mluví jinak.



Malá Strana, Kampa
Pohled z Malostranského nábřeží, odkud vedou schody, jejichž dolejší konec je na fotkách vidět. Dnes je vidět i Karlův most, protože vzrostlá zeleň trochu vzala za své. Pro moje oči je příjemnější starý pohled, ale jde o to, jak by vypadala zeď a další, pokud by se nechal původní stav.



Malá Strana, Kampa
Pohled na most přes Čertovku z Malostranského nábřeží. Romantika otlučených budov sice vzala za své, ale i staré baráky se musí udržovat.



Malá Strana, Čertovka
Foceno z mostu, který je na předchozím snímku. Budovy opravené, zeleň vzrostla a schovala mlýnské kolo, u kterého je Mlýnská kavárna



Malá Strana, pohled z Kampy
Přes Vltavu je vidět Střelecký ostrov, část Karlova mostu, Staroměstská mostecká věž, kostel svatého Františka z Assisi, Staroměstská vodárna.
Tenhle záběr dnes prakticky není možné udělat bez lodí. Je jich na Vltavě až neuvěřitelné množství. I s hezkými českými názvy. Třeba jako tahle: Classic River.



Malá Strana, Velkopřevorské náměstí
Zdánlivě klidný kout před francouzským velvyslanectvím, které v záběru není. Ovšem naproti němu je Lennonova zeď, kam míří hodně návštěvníků. Ulička vede k Velkopřevorskému mlýnu. Náměstí má stín od mohutného Beethovenova platanu.



Malá Strana, Čertovka
Ani jsem nedoufal, že mi srovnání vyjde. Musel jsem fotit dírou mezi zámky zamilovaných. Napadlo mě, co bych dělal, kdybych si zde zamknul velkou lásku, ona mi zdrhla? Vzal pilku na železo a řezal? Srovnání jakž takž vyšlo. Velkopřevorský mlýn hlídá vodník Kabourek. Tak se jmenoval jeden můj spolužák z druhé třídy, strašnej syčák, skončil snad v polepšovně, ale já si na něj pamatuju dodnes. Obdivoval jsem ho. Nebude to asi on, nevydržel by sedět na jednom místě.



Malá Strana, Čertovka
Další snímek přes zámky zamilovaných, to jsem chtěl původně vyhodit a teď koukám, že to jde. Vpravo je restauračka, vyzdobená kytkama.



Malá Strana, pohled z Kampy
Kolem Lichtenštejnského paláce (vpravo) přes Vltavu na Staroměstskou vodárnu. Srovnání tenkrát a dnes asi není třeba komentovat.



Malá Strana, Na Kampě
Když si uvědomím, že jsem tehdy fotil v červnu, pravděpodobně o víkendu, protože i za komunistů jsem musel někdy chodit do práce, je srovnání těžko uvěřitelné. Turistická sezóna snad ani neexistovala. Pod Karlovým mostem se projížděl hoch na kole, dnes by ho ušlapali. A to je říjen. Návštěvníci zahrádky před restaurací na mě hleděli dost nevraživě, fotil jsem vícekrát, jak jsem hledal správné místo, snad jim ani nechutnalo. Když se podívám na sebe nedivím se. Uznávám, že dnešní fotka je mizerná, nezvládl jsem ostré sluníčko.



Malá Strana, Kampa,
Pod Karlovým mostem. Na místě, odkud jsem měl fotit, prodávala paní občerstvení. Naštěstí byla tak překvapená, když jsem se jí začal motat mezi uzeninami, že mě ani nevyhodila. Pán s čepicí á la Jiří Stivín je zákazník, čekající na klobásu.



Malá Strana, Kampa
Malostranská mostecká věž. Karlův most se tehdy opravoval, proto chybí socha.



Malá Strana, Jiřího Červeného
Uzounká ulička, mezi ulicemi Na Kampě a Hroznovou.



Malá Strana, Sněmovní
Vpravo Poslanecká sněmovna, pod praporem je hlouček, možná i poslanci.



Malá Strana, Thunovská
Zase lešení. Kolikáté lešení tohle je v mém seriálu?



Malá Strana, Thunovská
Za zády jsem měl restauraci U hrocha, kde prý potkáte leckteré zákonodárce.



Malá Strana, Thunovská
Ulice končí, začínají Zámecké schody. Nával, davy se ženou z Hradu. Je vidět štít restaurace U krále brabantského. Znám název, nepamatuju se, že bych v ní někdy byl, podle cen na jídelníčku asi nikdy nebudu.



Malá Strana, Zámecké schody
Je to opačný pohled než předchozí, pod schody je ulice Thunovská.



Malá Strana od Hradu
Narostly stromy a zakryly chrám svatého Mikuláše



Malá Strana od Hradu
Nejen Malá Strana, značný kus Prahy. Krásně je rozeznatelné Národní divadlo, věže kostelů raději nebudu pojmenovávat, mohl bych se seknout, ať se raději spletou prohlížející.



Malá Strana od Hradu
Pár domů v Nerudově ulici a nad nimi vpravo nahoře Strahovský klášter.



Malá Strana, Nerudova
Kdysi Ostruhová, ale Jan Neruda ulici proslavil, že v ní bydlel. Jenom proto, že hodně napsal, ulice nese jeho jméno. Já už taky furt něco píšu, akorát, že ne tak dobře jako on. Ale umím jiný věci, raději pomlčím…



Malá Strana, Malostranské náměstí
Uprostřed s morovým sloupem. Pokročili jsme, už třídíme odpad.



Hradčany, Loretánské náměstí
Přišlo tenkrát září a zachtělo se mi na Hrad. Letos jsem myslel, že se tady moc nezměnilo, že nemá srovnávání cenu. Ale když už jsem začal. Tady třeba je více zeleného a senzace! Tenkrát parkovalo před ministerstvem zahraničí více aut.



Hradčany, Loretánské náměstí
A kostel Panny Marie Andělské.



Hradčany, Černínská
V téhle ulici se změnilo dost.



Hradčany, kostel Panny Marie Andělské
Přinejmenším je kostel omítnutý.



Hradčany, Loretánské náměstí
Kostel Loreta známý svou zvonkohrou. Sem jsme chodívali s dětmi podívat se na jesličky. O Vánocích byly obrovské fronty. Protože podívaná bývala až do Tří králů, začali jsme chodit na Silvestra. Lidi se duševně připravovali na alkoholické loučení se starým rokem. A na jesličkách bylo prázdno. Mělo to jednu nevýhodu, každé dítě si chtělo do huby ovečky hodit korunu, aby mu zabečela. A my měli tři. Protože je nikdo nepostrkoval, aby nezdržovaly, bylo nebezpečí, že mě zruinují. Jednou jsme byli potom v hospodě U dvou slunců, což tehdy byla obyčejná knajpa s levným pivem, k jídlu nám předložili párky. Taky levné. Jeden rok napadl sníh, děti mě uprosily, že chtějí sáňkovat, pak nějak zestárly a silvestrovská tradice naší rodiny zmizela. Už zbyly jenom chlebíčky a pití.




Hradčany, Kapucínská
Hrůzný pohled. Člověk se přestává divit, že za rohem U zlaté hrušky stojí dršťková polívka 170 korun. Někdo úpravy zaplatit musí…



Hradčany, Kanovnická
Konečně zase lidi. Je zajímavé, že v krásně opravených uličkách málem člověka nepotká, přestože Hrad je jich plný. Je to jako všude. V Benátkách jsme taky chodili v plné sezóne v uličkách, které byly liduprázdné. Vpředu je vidět Martinický palác.


Dokončení mé pouti je v dalším pokračování Praha 1969-2011 část 8.



Facebook - Srovnávací fotky