neděle 11. prosince 2011

Tržiště na Starém Městě pražském 2.část

Pokračuji ve svém putování po staropražských tržištích.
Od Stavovského divadla jsem vyfotil poslední srovnání, udělal pár kroků a jsem v ulici Rytířské, kde se konával Vaječný trh.
Staré fotky jsem okopíroval z publikace Pavly Státníkové Zmizelá Praha – Trhy a tržiště (Paseka 2010)



Rytířská - Vaječný trh
se nacházel v Rytířské ulici. Jak tak hledím, prodávala se tu nejen vajíčka.
Pak, že nával je až v dnešní době! Na porovnání je dobře vidět změnu, kdy byla v posledním desetiletí 19.století postavena Staroměstská tržnice.



Tržnice už stála a trhovkyně před ní.



Charakter ulice se léty hodně změnil







Rytířská N
Srovnání ne úplně správné. V roce 1865 fotograf stál hodně vysoko. Nedalo mi, abych zařadil krásnou fotku, skoro 150 let starou.



Uhelný trh
Přiznám se k naprostému barbarství. V době mého středoškolského života pro mě Uhelný trh znamenal pivnici U dvou koček, kde nám nalili vynikající Prazdroj za 2,10, přestože nám ještě nebylo 18. Tak bohatej, abych sem chodil pravidelně, jsem nebyl, to vždycky, když jsem od rodičů dostal peníze na obědy ve školní jídelně, které jsem si nekoupil.

O něco starší jsem chodíval propíjet mzdu do vinárny U tří zlatých lvů alias U Kafky, hned naproti Dvěma kočkám.

Dnes jsem tu s foťákem, Kafka je zrušený, na Dvě kočky nemám peníze, vnitřnosti mi nefungují úplně jak by měly, začal jsem studovat historii a motat se po ulicích s foťákem. Záběrů kolem dokola je, možná neúnosně mnoho, ale Facebook to unese.

Pokud by někdo někde viděl fotku s knížkou, jak do ní chytře čumí dědek, můžu to být já. Oslovil mě mladík (pro mě už jsou všichni mladíci), že píše něco o Uhelném trhu, že mě vidí, že chodím sem a tam, jako bych tu něco ztratil. Jo, jo, ztracené mládí tu hledám, ale Kafka už mi neotevře. Hoch mě požádal, abych mu pózoval. To ještě zvládnu.
















Kozí náměstí
Obuvnické stánky


Vánoční trh




Masná ulice
Rybí trh.
Začátkem 20.století byla velká událost, když přijel fotograf. Chodí dnes děti dívat se před Vánocemi na kapry do kádí. My takhle trávili hodně času, maminky měly velkou radost, když jsme se vraceli domů zmrzlí a umáčení. Moje děti také chodívaly. Mám strach, že dnešní si pustí ryby na computeru.


Staroměstské masné krámy. Už jsem jedno srovnání dělal. Tentýž objekt z trochu jiného pohledu. Přece nevynechám takový obrázek, když nahoře vyčnívající budova mi připomíná 4 roky pobytu na průmce.





Facebook – Srovnávací fotky






Žádné komentáře: