čtvrtek 14. července 2011

Hora Říp




Ještě před 15 lety svítila na bájném vrchu věžička. Trigonometrický bod 1.kategorie. Ještě jsme si nehráli na GPS. Často jsem na něj zaměřoval.

Je zdárně dokončeno zalesnění celého kopce, které podle všeho začalo brzy poté, co jsme se vyškubli z pařátů Habsburka. Ten, kdo se zarůstáním celé hory včetně vrcholu začal, už asi klidně spí věčný sen. To jenom pro pořádek, za tenhle stav nemůže ani totalita, ani tržní hospodářství.

Plahočil by se praotec Čech nahoru, když i debilovi musí být jasné, že z lesa neuvidí mlíko, strdí už vůbec ne? Nechtěli bychom asi mít praotce slabomyslného. Stavěla by další knížata české země nahoře gotickou rotundu? Tak šikovně, aby nebyla vidět?

Vejdeš-li do lesa, smekni! Souhlasím, jen mám starost, abych klobouk nemusel nechávat doma, protože všude bude les a proč tedy smekat. To se dělá jenom, když je mimořádná situace. Třeba potkáme vílu, před tou nesmekne jenom křupan.

Wabi Daněk v jedné ze svých pěkných písní má starost, že jeho potomci nebudou mít možnost vidět les.

"Prý někde u Semil kousek lesa zbyl."

Vidím to jinak, jeho vnuci budou mít problém v lese najít Semily.

Necháváme zarůstat kapličky, kostely. V Sudetech jsme nechali zarůst obrovské množství vesnic, kde žili lidé, kteří chodili do lesa na hřiby a na pokraji smekali klobouk.

Prokristapána, přece nenecháme nádhernou českou krajinu komplet zarůst. Kulturní krajina jsou lesy, luka, vesnice, rybníky, potoky, háje. Pěkné stavby se nestaví v lese, tam na ně není vidět.

Asi se mnou spousta lidí souhlasit nebude.

Jenom na závěr dávám fotku Řípu z roku 1930, kdy už se les rozrůstal, kdy už někdo rozhodl, že viditelná rotunda na kopci je nesmysl.


Facebook - Václav Víšek

Žádné komentáře: