pondělí 27. června 2011

Šmejd

Ivan Hašek.
Fotbalista, který kromě toho, že fotbal uměl, byl bojovník. Taky měl něco v hlavě. V roce 2001 získal jako trenér opětovně titul se Spartou. Slavný klub byl nadšený. Má svou hvězdu, člověk, který je Sparťanem, téměř odchovanec. Velice rychle tenkrát podepsal smlouvu s francouzským Štrasburkem. Město sice věhlasné, ale ve fotbale se pohybovalo na hranici mezi první a druhou ligou. Hašek v tom mužstvu působil jako hráč. Zřejmě si ho dost cenili.
Můj brácha, zarytý sparťan, který měl Haška rád, tenkrát šílel. Považoval Haškův odchod za zradu. Peníze jsou důležité až v první řadě, řekl kdysi náš dnešní prezident. Lze se divit? Asi ne. Prostě, někdo někoho přeplatil. Spíš udivilo, že v době, kdy Hašek, trenér, který vedl Spartu k dalšímu titulu, si hledal angažmá a postavil všechny před hotovou věc.
Co dosáhl ve Francii? Nic závratného, ale každý nemůže být Fergusonem. Vrátil se i domů, odešel do Japonska, kam se, při vší úctě, chodí hlavně kvůli penězům. Mnozí ho považovali za zachránce českého fotbalu, když se postavil proti nenáviděnému Košťálovi, který sice byl všeobecně neoblíbený, ale jako manažer dokázal sehnat peníze, nad kterými ohrnujeme nos, když nejde zrovna o naše.
Zachránce se po delším snažení dostal do funkce. Prý za dva roky stabilizoval poměry ve fotbale. Hezká fráze. Český fotbal jde, s odpuštěním, do prdele. Nejsou hráči, jsme menší národ, musíme si počkat, jestli se nenarodí další Masopust nebo Nedvěd. Schopní trenéři se vyhýbají situaci, kdy by měli vést národní mužstvo. Odejit byl Rada, dlouholetý asistent Brücknera. Na jeho místě sedí Bílek, Haškův kamarád, který za sebou nijak úchvatnou trenérskou kariéru nemá a je spokojený, že jsme nedostali gól od Peru ani od Japonska, třebaže jsme jim ani žádný nedali.
Hašek vystudoval práva, chová se jako advokát. Podepíše smlouvu na 4 roky, přestože, podle svých slov, věděl, že ji nedodrží. Zajímal by mě jeho plat. Dostával ho a čekal, až se naskytne něco lepšího. Děláme to všichni? Ale jistě. Je však rozdíl mezi člověkem, který bere 15 tisíc měsíčně, vezme-li flek za dvacet, a mezi smetánkou, pro kterou jsou taková čísla směšná.
Hašek byl výborný fotbalista, ač ani on, stejně jako celá jeho generace, žádnou velkou stopu ve světovém fotbale nezanechal.
Využil svých kontaktů, své inteligence, a na český fotbal se prostě vysral.
Nejsem moralista, tak mu přeju, aby se vydělanými petrodolary nezadávil.

Žádné komentáře: