pondělí 30. května 2011

Hotel Klimeš




Na první pohled vypadá objekt, že už dlouho stát nebude. Asi kdosi učinil památeční fotku. Hotel, restaurace s velkým sálem, cukrárna, biograf Oddech. Jméno kina jakoby vystihovalo ono místo v Praze - Krči. Vedla sem z Ryšánky strmá ulice, vydlážěna kočičími hlavami. Ulička je tu stále, domy mají modernější kabáty, dlažbu nahradil asfalt, třebaže tam kostky jsou na ukázku vidět. Míval jsem radost, když se mi podařilo krpál vyjet na starém favoritu.
Všude kolem se budovala sídliště, hlavní důvod likvidace oddechového koutu jsou auta. Jižní spojka, vedoucí z Barrandovského mostu.

Chtěl bych tady věnovat malou vzpomínku na své rodiče. Oni strašně rádi tancovali, bohužel měli málo času i peněz. Jít tančit pro ně byl svátek. Hlavní den byl Silvestr.
Když můj starší bratr povyrostl tak, že nás rodiče mohli nechat samotné doma, vyráželi. Bydleli jsme v Podolí, ve Dvorcích, dnes v tom samém bytě bydlím znovu. Táta měl spolužáka z venkovské školy na Benešovsku, který bydlel na branickém nádraží. S těmi chodívali.
V roce 1953 mi bylo deset, rodiče vzali mýho bráchu sebou. Trochu divné, že mě nechali doma samotného? Jak já se těšil, něco dobrot jsem měl, podle toho, co se tehdy sehnalo. Televize nebyla, byl jsem velkým posluchačem rozhlasu. V té divné době nebylo v rádiu mnoho veselí. Pokud nepočítám pravidelné nedělní promluvy Zdeňka Nejedlého, který svoje plky ovšem nepovažoval za legraci. Nikdo mi do poslechu rádia nepovídal...
Jestli rodiče chodili do Krče přes Braník, nebo šli přes Ryšánku, nevím. V každém případě chodili do hotelu Klimeš pěšky. Byli lidé z vesnice, na zábavy do vedlejší vesnice se chodívalo pěšky. Tam si užili podle svých představ.
Ranní novoroční cesta domů bývala asi hodně veselá, však měli pak dobrou náladu po celý sváteční den.
Na přelomu 70. a 80.let se začalo bourat. Zbyla kaplička, která budí dojem, že ji tu někdo jen tak upustil. Nedávno jsem u ní byl, je slyšet dunění aut, rámus, pochybuju, že by někoho napadlo si sem jít odpočinout. Ani zmrzlinu nelze dětem slíbit.


Kaplička dnes
Sem se chodívalo do cukrárny, do kina, do hospody...
Před deset lety mě lékařka přemluvila, abychom maminku odvezli do LDN. Dlouho jsem se bránil, bylo mi rozumně vysvětleno, že máma potřebuje péči, kterou já ji nemůžu poskytnout. Bylo jí 88, téměř nikoho nepoznávala, pletla si lidi. Veselý to nebylo.
Jeli jsme sanitkou, tušil jsem, že to je její poslední cesta v životě. Poměrně rychle jsme projížděli v blízkosti kapličky. Ta se na chvíli mihla, moment to byl. Maminka se dívala z okna:
"Ti Haškovi to taky vzali zkrátka."
Padlo jméno známých, se kterými před lety flámovali.
Na zádech jsem ucítil mrazení...

Letecké snímky. Malý modrý čtvereček je kaplička, větší obdélník místo, o kterém píšu.

 

2 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jó bylo to krásné místo !! Ve staré Krči jsem prožíval dětství-všechno co si mohl kluk přát..rybníky ,stráně a ostatní radosti dětského života-to byla vesnice (alespoň Já jsem to tak vnímal-abych nikoho neurazil).Chodili jsme také do Oddechu do kina-paráda.Ke Klimešům jsem chodil tátovi pro pivo vždycky jsem upil a potom doplnil vodou z obecní pumpy.Doma mazec,vždycky to táta poznal.Naši chodili na odpolední čaje ke Klimešům. Když se začalo bourat m.j. koukal jsem na zámeček přes rybník,tak jsem se ještě dlouho vracel do staré Krče-odstehovali jsme se na sídliště Krč a to nebylo daleko. Také jsem tam měl jednoho moc prima kamaráda Pavla Hrabiňáka-prožili jsme spolu hodně dobrodružství.
Jsou to už jen krásné vzpomínky.
Zdravím všechny kteří byli nějak s tímto místem spjati.
Miloš Dušek

Anonymní řekl(a)...

Jestlipak je pamětník na dobu(1957-8)?Tehdy si tam,právě na těch čajích,několikrát zkoušel své pěvecké umění Karel Gott.Jsem jeho vrstevník a on nebyl nafoukaná hvězda.(tehdy jí ještě nebyl)tak nám za štamprdli,dole ve výčepu,zaspíval i na přání.