úterý 8. února 2011

Pohledy na Prahu shora

Měl jsem od podzimu zásobu fotek, pohledů na pražské čtvrti z výšky. Příliš zeleně nám narostlo. Zeleň spadla, stromy nazdobila zimní pohádka a tak teprve poslední 2 týdny. Na kolo to pro mě, který je spíš nešikovný, ještě nebylo. Zbytky sněhu, zmrazky, už začínám mít strach spadnout. Leccos jsem obešel, celkový úlovek byl menší než jsem si představoval. Stromy i bez listí dost vadí, tedy fotografii. Předkládám výsledek mého snažení.



Pohledy na Zbraslav
pohled přes řeku. Ten se mi líbí nejvíc. Stromy se dají považovat za ozdobu. Zástavba je jiná. ale kromě tekoucí Vltavy je na pravém okraji vidět duo komínů. Malý a velký, zřejmě při sobě drží a nedají se zbourat. Ten velkej nepřestal kouřit a kouř posílá stejným směrem. Škoda, že neznám rok, kdy byla starší fotka zhotovená. Stáhl jsem si ji z adresy:




Tady jsem našel místo focení určitě přesně. U cesty, která tu vede od Vltavy nahoru, a která je určitě starší než já, je malá skalka. Dávný fotograf by musel být na hlavu, kdyby fotil odjinud. Vydrápal jsem se tam, byl sněhový poprašek, bál jsem se, že natluču, ale přece to nevzdám. To se dá fotit okamžitě, bez velkého přemýšlení. Dolů byla cesta horší, jak to bývá, ale nic jsem si nezlámal, jsem tu živý. Naštěstí mě nikdo neviděl, jinak by asi už troubili hasiči.
Historickou fotku jsem okopíroval z publikace Karla Kuči Města a městečka v
Čechách, na Moravě a ve Slezsku - 5.díl (Libri 2002)



Pohledy z Kinského sadů
Pohled na Smíchov z výšky. Taky do Kinských sadů jsem se vydal. I tady jsem musel smutně odložit některé staré fotky. Našel jsem místa, odkud bylo foceno kdysi dávno, před 130 lety. Tehdy zánovní Palackého most, železniční a vyšehradská skála mi byly vodítkem. S tímhle srovnáním jsem spokojený.
Historickou fotku jsem stáhnul z adresy: http://www.fotohistorie.cz/




Pohled na Smíchov z výšky. Další záběr, prakticky ze stejného místa, trochu posunuté, z vršku se fotí města dobře.
Historickou fotku jsem stáhnul z adresy: http://www.fotohistorie.cz/



Pohled na Smíchov z výšky. Tohle je hodně zarostlé. Ovšem je tu zajímavý pohled na budoucí náměstí Kinských. Přestože náměstí je pravoúhlé, je zde vidět silnice vedená úhlopříčkou a dodnes je tomu tak. Jezdíval tudy trolejbus na Hřebenky, dnes autobus.
Historickou fotku jsem okopíroval z publikace: Zmizelá Praha 4 (Paseka 2002).



Pohled na Vltavu a Nové Město z Kinských sadů. A taky kus Smíchova. Za 147 let zůstala jen vodárenská věž. Bez ní a bez její kamarádky u dnešního Mánesa bych to nezvládnul. Jez trochu posunutý, Jiráskův most. Opět jsem se (sám sebe) přesvědčil, jak krásně je posazený tančící dům, který tolika lidem leze na nervy. V tomhle případě se mi nové líbí.
Historickou fotku jsem okopíroval z publikace: Zmizelá Praha 1 (Paseka 2002).



Pohled z Letné
Jediný pohled, kteý stál za námahu, z Letné. Z míst, kde od roku 1955 do roku 1964 moudře zhlížel velký Stalin, už mi žádné porovnání nevyšlo. A vůbec, je tu bordel, zřejmě i díky stavbě tunelu Blanka, špinavé místo, jsou odtud krásné výhledy. Třeba se jednou naši potomci dočkají úpravy, aby výstup po schodech přinesl příjemný zážitek.
Historickou fotku jsem okopíroval z publikace: Zmizelá Praha dodatky I (Paseka 2003).



Pohled z Vyšehradu
Z Vyšehradu se fotí vůbec nejlíp. Hradby jsou po sto letech pořád na stejném místě, stromům se na skále nelíbí, přesně vidím, kam si dávný fotograf postavil svůj stativ. Tenhle pohled na Císařskou louku připomene, že ze Zlíchova chodíval přes Smíchov do Národního divadla pěšky Karel Hašler a začal o tom i prozpěvovat. Topoly jsou tu stále, ale nám se v dnešní době podařilo nacpat na ostrov spoustu jiného, ze Smíchova nejsou topoly pořádně vidět, ale že by v dnešní době tudy nějaký soudobý Hašler chodil pěšky?
Historickou fotku jsem okopíroval z publikace: Zmizelá Praha dodatky III (Paseka 2004).



Pohledy z Kavčích hor
Sem si vyšel po schodech od baráku. Přes Vltavu je Zlíchov i s krásně položeným kostelíčkem svatého Filipa a Jakuba. Když se trošku vyklonám z okna, vidím ho. Z Podolí před řekou toho dnes moc vidět není. Ohražené prostory jsou dnes Žluté lázně. Tak se jmenovala dřív jen levá polovina z tohoto pohledu, pravá polovina byly Modré lázně. Jejich součástí byl i úzký pruh úplně napravo. Pekáč. Tam se opalovaly ženy bez plavek. Našli jsme v dřevěné ohradě otvor po suku a pak jsme se strkali, kdo se bude dívat. Rozuměl desetiletý kluk něčemu?
Historickou fotku jsem okopíroval z publikace: Zmizelá Praha dodatky II (Paseka 2003).



Pohled ze stejného místa, jen trochu posunutý. Úplně vlevo je vesnice Hlubočepy. Na dnešní fotce je toho trochu víc. I sídliště Barrandov na kopci.
Historickou fotku jsem okopíroval z publikace: Zmizelá Praha dodatky III (Paseka 2004).



Smíchov
Když už jsem šel do Kinských sadů, zastavil jsem se na Arbesově náměstí. Jak je vidět stromy, v době vegetace nebylo vidět nic. Ještě, že zbořili trafiku, jinak by nebyl vidět na pdstavci Jakub Arbes, podle jehož příjmení bylo Jakubské náměstí přejmenováno.
Historickou fotku jsem okopíroval z publikace Karla Kuči Města a městečka v Čechách, na Moravě a ve Slezsku - 5.díl (Libri 2002)





Facebook – Srovnávací fotky






Po klouzavých stráních naproti Zbraslavi jsem nafotil ještě několik pohledů, ale nepřálo mi. Hlavně mě mrzí pohled přes nádraží na starý resp. nový most. Nešlo to ani bez listí.

Žádné komentáře: