středa 19. ledna 2011

Praha - Vinohrady

Malé zastavení na kdysi Královských Vinohradech.



Chrám Svaté Ludmily na Náměstí Míru
na Vinohradech. Pohled z Anglické ulice. Před sto lety stával při, na tehdejší dobu, rušné komunikaci. Jezdila kolem něj tramvaj. Dnešní Anglická ulice a Francouzská ulice byla vlastně jednou třídou. Myslím, že dnešní úprava je příjemnější. Chrám stojí v pěkném parku, který tramvaj objíždí. Můj osobní problém je ve skutečnosti, že v parku jsou kvalitní vzrostlé stromy a ty stíní mému focení. V době vegetace neprůhledné, tak aspoň takhle.
Starou fotku jsem okopíroval z publikace Zmizelá Praha - dodatky II. (Paseka 2003)



Náměstí Míru,
pohled od chrámu Svaté Ludmily. Jak píšu v popisku předešlého srovnání, připadá mi tato úprava prostoru hezčí. Ale... V prostředním bloku bývala v prvním patře kavárna Valdek, kde se i tančilo, v přízemí bufet, kde se už od sedmi ráno dostalo slušné jídlo a taky denní vinárna. V domě, kteý vykukuje na fotce vpravo byla kavárna Hlavovka, noblesní podnikvídeňského střihu.
Teď ze mě asi mluví nostalgie starého člověka. Taneční kavárny z Prahy zmizely.Bývalo jich hodně, hrávali v nich výteční muzikanti, vlastně jeden z nejznámějších kavárenských zpěváků byl i mladý, začínající Karel Gott. Tančit většinou chodí mládež, ta chce jiný typ muziky a ti, kteří vymetali taneční kavárny před 40 lety, často jsou rádi, že ještě chodí. Kdo by dnes chodil do kavárny typu Hlavovka? A že jich bylo, jenom na Vinohradech.
Je to pryč, vážení, nedá se nic dělat, ale vzpomínat musíme, ne? Stejně bych se nejradějí naučil střílet (na vojně mě to nenaučili), když vidím, že krásná kavárna je přestavěná na banku, kde vám půjčí na všechno možné a na nejvýhodnější úrok.
Starou fotku jsem okopíroval z publikace Zmizelá Praha - dodatky II. (Paseka 2003)



Sázavská ulice
V roce 1896 zde byla postavená synagoga, poničená při náletu v roce 1945. Byla stržená a na místo ní postavená škola. Domy se musí udržovat, ale to co bylo provedeno v rámci údržby s budovou napravo, mi připadá přímo brutální.
Starou fotku jsem okopíroval z publikace Zmizelá Praha - dodatky II. (Paseka 2003)





Facebook – Srovnávací fotky










Žádné komentáře: