úterý 18. ledna 2011

Praha - Nusle

V létě jsem se projel po Nuslích na kole se starými fotkami a poměrně otráveně jsem zase odjel. Je tu všude hodně zeleně. O víkendu jsem svůj dluh splatil.


Nuselská radnice
V roce 1909 si město Nusle postavilo tuhle nádhernou radnici. V roce 1922 se Nusle staly součástí Prahy, teď jsou léta centrem Prahy 4, kde mám trvalý pobyt. Občas musím něco vyřídit na úřadě, což je pro mě osobně vždycky protivné. Ale chodím aspoň do pěkného baráku. Za posledních dvacet let se asi dost do budovy investovalo. Moc nechápu plán zastupitelstva přestěhovat úřad na Budějovickou, kde údajně budou pro úředníky i pro veřejnost lepší podmínky. Tolik fundovaný nejsem, abych tohle posoudil. V téhle budově bude co? Banka? Developerská firma? Luxusní byty? Není to škoda?
Stará fotka byly okopírovaná z publikace Praha 4 (Městská část Praha 4, 2001)



Nuselská sokolovna
Kousek nad radnicí si v roce 1925 postavili sokolové sokolovnu na volném místě, na vršku. Funguje dodnes, třebaže ji po dlouhá léta užívali jiní.
Stará fotka byla okopírovaná z publikace Praha 4 (Městská část Praha 4, 2001)



Mezi radnicí a sokolovnou je Svatoslavova ulice, kde stojí i kostel svatého Václava. Vytvořil jsem si teorii. Na staré fotce je vlevo v parku maminka s kočárkem. A v kočárku je babička ditěte, které je v tom samém místě na dnešní fotce. Blbost? Ať mi někdo dokáže, že kecám...
Stará fotka byly okopírovaná z publikace Karla Kuči Města a městečka... (Libri 2002)



Národní dům
Na Náměstí bratří Synků stojí další nádherná stavba. Bývalý Národní dům. Teď v něm sídlí Česká spořitelna. Na rohu budovy vlevo je lékárna. I před sto lety tu byla lékárna. Nikdy tu nic jiného nebylo. Za komunistů to byla nejdůležitější lékárna v Praze 4, kam lékaři automaticky pacienty posílali, když jim předepsali lék, kterého nebylo na trhu příliš.
Šel jsem k lékaři v Podolí, na receptu jsem měl dvě položky, v podolské lékárně mi vydali jeden lék, udělali výpis a poslali mě jinak, doporučili mi Nusle. Zaplatil jsem zajeden recept jednu korunu, ale času mi shánění sežralo dost. Všechno bylo zadarmo, ale výhodu měl člověk, který měl v lékárně známého, nebo uměl magistru podplatit. Pamětníci, pamatujete si vůbec ještě na shánění léků? Nebo už jste zapomněli? Nebo chcete zapomenout?
Stará fotka byly okopírovaná z publikace Praha 4 (Městská část Praha 4, 2001)



Nuselské schody
se nacházejí na území Prahy 2, nějak k Nuslím patří, ale ať se nám to líbí, nebo ne, leží na katastrálním území Vinohrady. Na fotce z přelomu 19. a 20.století jsou nastrojené dámy, doprovázené nastrojenými pány. Tak, jako na mnohých místech, přišla sem princezna Xénie, otočila prstenem a ejhle - auta.
Stará fotka byly okopírovaná z publikace Praha 4 (Městská část Praha 4, 2001)



Pohledy na Nusle
Na tomhle srovnání mi hodně záleželo. Dalo mi dost práce umístit dnešní stav do polí s neregulovaným Botičem a zárodkem další části Nuslí. První barák na staré fotce vlevo naštěstí stojí, i když dnes není první. Napravo zase dva domy zmizely v souvoslosti s výstavbou Nuselského mostu. Počítal jsem okna na budovách zblízka,z dálky, jsem přesvědčený, že je to dost přesné.
Stará fotka byly okopírovaná z publikace Karla Kuči Města a městečka... (Libri 2002)



Pohled přes Folimanku, kde dnes stojí sportovní hala.
Stará fotka byly okopírovaná z publikace Zmizelá Praha - dodatky II. (Paseka 2003)



Nuselský most proměnil celé údolí.
Stará fotka byly okopírovaná z publikace Zmizelá Praha - dodatky II. (Paseka 2003)



Pohled na údolí z Pankráce. Na obzoru klášter na Karlově.
Stará fotka byly okopírovaná z publikace Praha 4 (Městská část Praha 4, 2001)



Tři pohledy na údolí z Vyšehradu.
Staré fotky byly okopírované z publikace Karla Kuči Města a městečka... (Libri 2002)







Podolí, škola
Cestou ze svého bydliště na Vyšehrad jsem šel kolem školy, v kapse starou fotku, neodolal. Nusle jsou za kopcem. Staré Podolí byla ves, krčící se pod hradbami Vyšehradu. Bydleli tu zelináři, rybáři. Žádné velké bohatství. Přesto si obec vybudovala poměrně velkou školu. Jak to tenkrát dělali bez všemocných developerských firem? Budova slouží dodnes, za mého dětství tu býval dnešní mluvou první stupeň. Dnes fotím z parku a vlevo ode mne stojí škola větší a výstavnější. Druhý stupeň, za mého bráchy měšťanka, za mě osmiletka atd. Tam jsem tři roky chodil. Kdykoliv tudy procházím, mám v duchu strach, že si zdi školy na mě vzpomenou. Učitelé to se mnou neměli nejlehčí.
Stará fotky byla stažena z http://www.fotohistorie.cz/





Facebook – Srovnávací fotky










Žádné komentáře: