čtvrtek 20. ledna 2011

Focení se nekonalo

Krásný slunečný víkend mě donutil v pondělí vzít kolo a ujíždět do servisu, kde pravidelně budím pozornost vytahaným řetězem a stále na pohled chátrajícím bicyklem.
Prodejnu a servis značky Trek vlastní můj jmenovec a pravděpodobně nějaký vzdálený příbuzný. Oba rody nás směrují do Lešan na Sázavě. Nějak jsme víc záležitost neřešili.
V srpnu 2002, těsně před českými povodněmi mi onen majitel prodal kolo značky Trek, které už, skoro ke konci sezóny, bylo zlevněné. Vyhovovalo mi jednání, kterého se mi nedostalo o kus dál, v jiném servisu, kde z nich bylo příliš cítit, že chtějí vydělat. To chtějí všichni, ale...
Dnes jsem si kolo vyzvedl a kdysi prodávající nevěřícně hleděl na můj computer, který za těch osm let a kousek ukazuje přes 54 tisíc kilometrů. Vím, že při prodeji moc nevěřili, že bych jezdil tolik. Mně to tolik moc nepřipadá. Jezdím na nákupy, na výlety, k vodě, do hospody, jezdil jsem na zahraniční cyklistické zájezdy a jsem v důchodu. Pokud bych používal kolo na chatě k nákupu mlíka a rohlíků, asi bych si koupil něco v bazaru.
Mně zas připadá divné, když si někdo koupí kolo za 50 tisíc, jezdí na něm 800 kilometrů ročně a po pěti letech usoudí, že na tak starém křápu jezdit nebude, a kráčí do prodejny pro nové.
Jsme lidé různé, říkal jeden profesor na průmyslovce.
Dokonce uvažovali, že by si moje odřené kolo vyfotili. Škoda, že k tomu nedošlo, samozřejmě bych chtěl na té fotce být i já. Pro firmu Trek by to mohla být pěkná reklama.
"Podívejte se na toho tlusťocha! I takovým lidem máme co nabídnout! I z takových lidí udělá TREK cyklistu!"
Velká fotografie a pleskli vy ji hned vedle Lance Armstronga, který na stejné značce vyhrál několik slavných Tour de France.
Až příště.

Žádné komentáře: