úterý 21. září 2010

Romance

V Praze na Starém Městě, na rohu ulic Rybná a Jakubská býval ještě na počátku šedesátých let minulého století strašnej pajzl. Romance. Staré papírové tapety, do nichž se strčil prst a krásně se trhaly, vyžilé prostitutky, na které by s údivem hleděli i spisovatelé s velkou fantazií. 4.cenová skupina, ceny nizoučké, mizerné víno, zavírali ve 4 ráno. Vypadalo to, jako by Lidové milice, které v roce 1948 na Staroměstském náměstí prováděly Vítězství pracujícího lidu, nějak tenhle rohák přehlídly. O něco mladší flamendři budou podnik pamatovat mírně zrenovovaný jako Sekt pavilon. Později léta letoucí zavřené špinavé dveře, které nějak nepasovaly do naleštěné zóny pro turistický průmysl.
Minulý týden jsem tudy projížděl a málem jsem sletěl z kola. Buddha bar! Skoro jsem zalitoval, že jsem se rozhodl zanechat návštěv nočních podniků a rozdávat rozumy, že flámovat se nemá. Co bych tam mohl čekat?
Udělal jsem fotku a ujížděl pomalu Rybnou ulicí pryč. Vpravo je hotel Central a u něho zamřížované dveře. Tady býval další bar, který byl luxusnější. Cascade. Tam jsme skončili po maturitním večírku na rozloučenou, bavil se tu s námi třídní, kterého jsem údajně urážel. Kde je baru konec? Za vlády komunistů nebylo v Praze příliš těchto nočních podniků s barovou hudbou, někdy i s houslistou, pokoušejícím se hrát do ouška.
Už je to asi všechno minulost. Podniků s nočním provozem je v Praze spousta, ale tyhle zapadáky zřejmě žijou jen ve vzpomínkách. Aspoň o žádném fungujícím nevím.



Facebook - Václav Víšek

Žádné komentáře: