úterý 17. srpna 2010

Jeseník a okolí

Můj nostalgický zájezd do Jeseníku a okolí s publikacemi plnými starých fotografií mi přinesl zábavu a poznání, jak jsme my, Češi, naložili s územím, ze kterého bylo v roce 1946 odsunuto původní obyvatelstvo německé národnosti.

Nechci filozofovat o právu a bezpráví, rád přenechám historikům. Za těch 64 let ovšem nezasloužíme žádné skvělé vysvědčení.

Viděl jsem i to, že se na některých místech snaží o nápravu. Přeju dnešním obyvatelům nádherného kraje hlavně zdravý rozum. Nebude to krátká a jednoduchá cesta.

Historické fotky jsem okopíroval z publikace Zmizelá Morava a Slezsko - Jeseník od Květoslava Growky (Paseka 2008), Album starých pohlednic Jeseníky od Květoslava Growky a Pavla Vinkláta (Knihy 555 2002) a Města a městečka... Karla Kuči 1.díl (Libri 1996), 6.díl (Libri 2004)


Blog o pobytu v Jeseníku zde

Jeseník nádraží

Jeseník, hotel Krone

Jeseník, hotel Praděd


Jeseník, hotel Morava


Jeseník, hotel Staříč


Jeseník, Masarykovo náměstí














Jeseník, náměstí Svobody





pomník porozumění



Jeseník, Schrothův dům



Ramzová kaple
Zase jeden objekt do sbírky. V rámci ochrany přírody jsme kapli nechali zarůst. ještě před 30 lety byl pohled na kapli jiný. Lepší? Podle mě určitě.



Ramzová nádraží
760 m nad mořem. Někde jsem četl, že je to nejvýše položená rychlíková stanice v Čechách a na Moravě. Nevím, hodně se změnilo, co je vlastně dnes rychlík, rychlékové příplatky jsou zrušené. Všude se rozšiřují kolejiště, tady naopak jedna kolej ubyla. Vlaky se tady nekřižují.



Branná
- tady se hodně snaží. Byl jsem tu naposledy před 18 lety, dost se změnilo k lepšímu. Ale obyčejná venkovská hospoda je fuč.




Staré Město pod Sněžníkem
No comment






Chata Na Návrší
Horská chata zůstala horskou chatou. To je dobře.



Facebook - Srovnávací fotky


































Žádné komentáře: