pátek 7. května 2010

Podolí - Braník shora


Podolský přístav (Háfn) z Vyšehradu
Kvůli tomuto dílu jsem vyjel na kole na Vyšehrad, našel jsem, myslím, dost přesně místo, odkud z hradeb fotil někdo v roce 1925. Pohled na nábřeží a podolský přístav, kterému jsme, my Podoláci, tak pěkně česky říkali Háfn. Sem jsme chodili hrát hokej a bruslit, tedy, pokud mrzlo.

Vlevo kousek sanatoria, za ním tři domy, které stojí a ještě vysoký dům před komíny stojí také dodnes. Tehdy osamělý, dnes rohák, bývalo v něm kino Zdar, z něhož je kasíno. Nejužší kino v Praze. Jen devět sedadel vedle sebe. Přežilo dokonce rok 1989.



Cementárna - plavecký stadión Podolí
Plavecký stadión v Podolí, dříve cementárna. Ještě jsem snad nechodil do školy, když jsme se dívali na odstřel komínu cementárny. V letech 1954-1957 jsem denně chodil pěšky do školy kolem zdi, která bývalou cementárnu ohraničovala. Nad plavečákem je park, o který se vede tvrdý boj. Kdosi má zájem stavět. Dnes jsem se tudy projel na kole i prošel, ten park je skvělý a zrušit ho, by byl zločin. V padesátých letech se do vytěženého prostoru svážely odpadky, ty jsou tedy někde pod parkem. Do odpadků jsme chodívali hledat krabičky od sirek, jejichž nálepky jsme sbírali. Tenkrát se topilo hlavně v klasických kamnech, popeláři sem vozili skutečně popel, často doutnající. Jak jsme asi smrděli, maminky by mohly vyprávět, kdyby tu mezi námi ještě byly.


Vápenka Braník
Bývalá vápenka v Braníku z branické skály. Mně tahle porovnávací činnost začala bavit, ale najít to místo, ze kterého v roce 1923 fotil pan Alexandr, je těžší než jsem myslel. Aspoň pro mě. Byl jsem tam dvakrát, nadělal jsem přes 30 fotek a stejně nejsem úplně spokojený. Tam holt mohlo kousek skály za těch skoro 90 let upadnout. Kdoví. Fučel hroznej vichr, nikdo na skále nebyl. Naštěstí. Možná, kdyby někdo viděl tlustýho dědka, jak leze po čtyřech, aby ho vítr nepovalil, tak by mě odvezli do Bohnic a byl by pokoj.



Vápenka s podolskou cementárnou byly vlastně sousedky a taky tady je dnešní stav příjemnější.







Facebook - Mizející Praha


Mnoho srovnávacích fotek z různých lokalit zde



3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Zdar pamatuju, bydlel jsem v tom bloku 1991~1993, byla to krasna doba, vstupny asi zaa 15kc, skoda ho, pokud mate dalsi info, uvitam, diky.
roman@romanovo.cz

Anonymní řekl(a)...

Na kino Zdar se též pamatuji:
První dvě řady za 1,- Kč, potom další za 2,- a poslední čtyři za 3,-Kčs - pro ty , které film vůbec nezajímal. K tomu eskymo za 0,50hal.,které roznášela paní "trhlístková" v papírové krabici se suchým ledem...
Ach jo, to už je tak dávno...!!

Unknown řekl(a)...

Jo, kino Zdar... tam jsme chodili jako děti a co by výrostek jsem tam poprvé shlédnul Čelisti :-) Úžasná práce pane Václave! Carlos Sardá