úterý 26. ledna 2010

Šetrnost

Dejme tomu, že mám pozemek. tedy nemám, ale kdybych chtěl... Něco tam vyrábím, pěstuju, chovám, nepotřebuju, aby mi sem lezl kdosi cizí. Pořídím si hafana, pořádnýho vlčáka, jeho zuby většinu zlodějů odradí. Můj hlídač něco sežere, nic není zadarmo.
Všude kolem je krize, byl bych trapný, kdyby se mě taky nedotkla. Šetřit je třeba. Co já se mám starat o psa? Už nebudu mít zvíře, hlídání zadám bezpečnostní agentuře. Pracovník agentury můj majetek ohlídá. Možná bude obcházet s mým bývalým psem. Že to bude stát třikrát tolik?
Pokud mám peníze rozdělené v různých obálkách, šuplíčcích, ušetřím v šuplíku, který skrývá prostředky na krmení zvěře. Agenturní hlídače přece budu platit úplně z jiného šuplíku. Budu spokojený? Možná mě napadne, že jsem vůl.
Správa pražského hradu v rámci šetření propustila prodavačky vstupenek. Na prodej si najala agenturu (že ji vlastní náhodou bývalý ministr, je drobnost), které zaplatí zhruba třikrát tolik, co dříve svým pokladním.
Asi z jiného šuplíčku. Anebo jsem blbej? To mám z toho, že jsem kdysi při vyučování nedával pozor a četl si pod lavicí rodokapsy. Ve stáří by se mi znalosti hodily a já si stejně už nepamatuju, jestli krásnou Mary zachránil Joe nebo Harry.
Ano, byla to tenkrát zvláštní doba, rodokapsy jsme četli tajně, v biografech promítaly filmy, plné rozjásaných svazáků slibujících, že bude pršet jen tehdy, bude-li strana chtít.
Pan primátor Bém v té době nežil, viděl jsem jeho rozhořčený kukuč, kdy "utřel" Cyrila Svobodu. Označil ho za lháře, protože výdaje na Opencard nejsou 888 miliónů, ale pouhých 730 miliónů. A je ušetříno.
Na diskuzní pořady se běžně nedívám, považuju to za ztrátu času. V neděli večer mě syn pozval na flašku vína, kterou bylo nutno dopít, aby ji nevypil někdo jiný. Opakovali polední diskuzi u Václava Moravce, jejímž sledováním si tolik lidí kazí nedělní oběd. Možná, že jim pak nechutná a nepřežírají se, což údajně škodí. Jiný zábavný program však neběžel.
Optimismus pana primátora mě dostával, představil jsem si ho v modré košili, jak se drží za ruku s vnadnou svazačkou a září při představě skvělých zítřků ve filmu Zítra se bude tančit všude.
Co všechno může napadnout plesnivého důchodce?

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

Ano, asi tak to je