středa 30. dubna 2008

O čem přemýšlejí projektanti divadel?


Chci něco málo napsat o věci, která mě jako notorického návštěvníka divadel léta vadí. Pochybuji, že existuje žena, která před návštěvou divadla nechce vypadat dobře. I středoškolačka, která si potrpí na ledabylé oblečení, si dá práci, aby byla co nejzajímavější. Přestávka je v divadle společenská záležitost a pro ženu, která se upravila do krásy, přichází chvíle se před ostatními trošku ukázat. Mnoho žen ale tyhle okamžiky stráví, s odpuštěním, ve frontě na hajzl.
To by stálo tolik prostředků, postavit o něco více jednoduchých kabinek? Zvlášť v divadlech, která jsou po rekontrukci, je to nepochopitelné. Přemýšlí vůbec páni investoři, architekti, projektanti? Takové Divadlo na Fidlovačce. Panu Töpferovi se hluboce ukláním, ubytovně pro stavební dělníky vrátil její původní smysl. Kolik to muselo stát peněz. Na pár kabinek pro ženy už nezbylo? Rád chodím do Divadla v Dlouhé. Bylo v roce 2002 krutě postiženo povodní. Vyrostlo znovu do krásy, představení jedno lepší než druhé. Včera jsem tam byl. Před představením fronta. Hra Experiment se hraje bez přestávky, ale po představení úprk a zase fronta.
To projektanti nechodí do divadla? Vždyť i jejich ženy určitě stráví delší čas, aby byly hezké. A rozumný chlap je rád, přece nechce jít do divadla s nějakou šmudlou. Zrovna tady je příležitost zahodit starosti všedního dne za hlavu, přestat přemýšlet o tom, co bude zítra v práci, popovídat u kafe nebo u vína. Představa, že by do divadla chodili jenom chlapi, je strašná. Vypadalo by to jako v hospodě Na růžku. Situace je spíš opačná, ženy mívají v divadlech převahu.
Dědek má starosti, co? Společnost vře aférami a on tady se záchodem. Že je to prkotina proti tomu, že ženy u nás dost často nemají rovnou příležitost v zaměstnání? Asi by každá žena vyjmenovala další problémy. Mávnout nad takovou maličkostí rukou? Ale možná v tu chvíli je zde zárodek běžného uvažování. No tak, chvíli postojí, o co jde. Příště se mávne rukou nad tím, že žena musí být daleko schopnější než muž, aby dostala stejnou příležitost v práci. Mně to prostě jako prkotina nepřipadá. Já bych raději viděl usměvavé nastrojené ženy se sklenkou vína a ne ve frontě na záchod. Bez nich by bylo přece hodně smutno.

Žádné komentáře: