sobota 29. listopadu 2008

Pane primátore...

Vím, že tohle moje psaní číst nebudete. Ani nemám takové ambice. Blog je skvělá záležitost. Připadám si jako přednosta stanice z Hrabalových Ostře sledovaných vlaků, který svoje výhrady k světu křičel do světlíku.



Stejně ale vrtá červíček. Co kdyby...


Aspoň by mne zajímalo, zda jste nezapomněl, že jste pražským primátorem. Občas to o Vás píšou. Hlavně však vystupujete jako místopředseda ODS. Funkcí Vám naložili, horolezec, ten něco vydržet musí.


Volil jsem Vás. Už dvakrát. Připadalo mi, že přicházíte z jiného světa, že jste konečně jeden z těch, kteří, sakra, už se musí objevit. Už jsem začal mít plné zuby politiků, které jsem vídal ve stále vybranějších oblecích, ale se stále stejnějšími kecy.


Myslím, že jsem ani jednou ve volbách do pražského zastupitelstva nevolil stranu jako takovou, protože ne všechna jména na kandidátce ODS mi voněla. Vás jsem zaškrtával s jistotou. S jistotou, že Vy jste jeden z těch nových.


Před volbami v roce 2006 jste na plakátech sliboval v tom smyslu, že se nám budete věnovat 4 roky, za tu chvilku, za kterou dojdeme do volební místnosti a dáme Vám hlas. Přesně si slogan nepamatuju, ale bylo to zhruba takhle. Předvolební sliby, kdo by na ně dal...? Pražskou radnici ODS ovládla úplně, mohli jste se pustit do všeho, co jste voličům slíbili. Bez všelijakých koalicí. Musel bych si teď vzít Váš program, který nemám a odškrtávat, možná už jste leccos splnili.


Vy však, pane primátore, se poslední dva roky věnujete úplně něčemu jinému než je Praha. Teď jste se zrovna rozhodl, že Topolánkova vláda, které jste svou účastí při jednáních pomohl na svět, stojí za starou belu. Snad je to i pravda. Nechci se cpát mezi politology profesionální i amatérské, kteří na 150% vědí, co je třeba. Jsem jen starý dědek, kterému už můžou myšlenky pochodovat bůhvíjak, často i pochodují.


Proč ale nepraštíte s funkcí primátora a nepustíte se do stranického boje naplno? Doufám, že máte slušný plat, nelíbilo by se mi, kdyby můj primátor musel přepočítávat v peněžence drobáky. Proč má ale Praha ze svého rozpočtu platit člověka, který se bije o místo v nejvyšší politice? Napadá mě, že by ODS měla Praze Vaši výplatu refundovat. To je ale blbý nápad, co? To může napadnout jenom uslintaného penzistu.


Dělají to přece všichni. Ale ano. Na české politické scéně vládne, jak bych to nazval, hezké české slovo mě napadlo. Švajneraj. Pan doktor Rath se stal hejtmanem, poslancem bude dále a aby měl pomocníka, vzal si k ruce doktora Kotta, známého opileckými scénami v parlamentu, za které ho z ODS vyrazili. A teď by mohl následovat dlouhý seznam dalších.


Osobně jsem spíš pro více svobody pro jednotlivce a tím pádem i pro větší zodpovědnost. A pro co největší odstup od komunistů. ODS pro mne znamená menší zlo.


Ale k Vaší osobě. Ještě při Vaší cestě do Himalájí jsem se Vás zastával. Bral jsem to jako splnění snu chlapa, který je v nějakém věku a dobře si uvědomuje, že za rok může být jinak. Přál jsem Vám tuhle cestu.


O trapných tanečcích kolem knihovny na Letné, kde jste z nadšení přešel do kroucení hlavou nad nesmyslem, se toho napsalo dost. Jak jste brilantně vyřešil požadavky divadelníků. Na všechny jste přistoupil a získal mezi nimi body. S Bémem se dá mluvit! Za blbce zůstal radní Richter. Ne, že bych se tohoto Vašeho úředníka chtěl zastávat, ale to jste dřív nevěděl, že navrhuje nesmysly? Tak se chová horolezec?


Snažite se vyšplhat co nejvýš. Na všechno jiné kašlete. Abyste zvýšil popularitu, chodíte do zábavných televizních pořadů. U Šípa jste se tolik pobavil vzpomínkou, jak chlapci na vojně onanovali. Ještě dnes musíte mít na stehnech modřiny, tak jste se do nich plácal. Čemupak se budeme smát teď? Vojnu nám zrušili, bída. Karel Šíp není na své hosty zlý, ale když se humor začal trochu dotýkat Vás, usmíval jste se jako kyselá okurka, která se na mne dívá z lednice ráno po flámu.


Spíš Vám připadala směšná částka 30 nebo 40 miliard, kterou by nás stálo pořadatelství olympijských her. Měli jste vůbec ve volebním programu, že se o pořádání olympiády Praha bude ucházet? Jestli jo, tak jsem blboun a neměl jsem Vás volit.


Semlelo Vás to.


Začíná mi být blázinec ve vedení ODS lhostejný. Pokud se stanete nebo nestanete předsedou, nevím, koho budu v příštích volbách volit, Vám už nevěřím a nevidím nikoho, kdo by mi stál za to, abych se oblékl, obul a šel k volbám.


Vám upřímně přeju hodně zdraví a hodně skal, na které vylezete, aniž si rozbijete hubu.


Sám sobě přeju, abych se necpal do témat, která se týkají dnešní politické elity. V závěru života bych se měl věnovat příjemnějšímu.




BLOG TÝDEN

Žádné komentáře: