úterý 24. června 2008

Fotbaloví odboníci

Nerad se věnuji tématům, která si lze přečíst na každém rohu. Většinou pak mám pocit, že to všichni ostatní napsali líp než já. Ale jak tak koukám po blogu, o fotbalu tu není nic nového. A já o něm ještě nepsal. Přitom jsem velký příznivec. Čeho? Pěkného, pohledného fotbalu. Takového, jaký hráli Češi v roce 2004 na mistrovství Evropy v Portugalsku. Víme, že to nedopadlo, ale třeba zápas s Holanďany je nezapomenutelný. Mužstvo tu mělo svůj vrchol a holt si musíme zase nějaký čas počkat.

Letos s Turky smůla? Možná, ale myslím, když zahodím fandovství, že naše vyřazení je pro evropský fotbal spíš prospěšné. Holanďani jsou moje láska už od sedmdesátých let. Většinou je nač se dívat. V sobotu přijít k obrazovce až v průběhu zápasu, by se jeden mohl splést. Proč nehrají Holanďani v oranžovém, proč v bílém? Nizozemský trenér Hiddink naordinoval Rusům pravý holandský fotbal ve vší kráse.

Až do roku 1990 jsem trpěl, když v jakémkoli sportu byli úspěšní sovětští sportovci. Ta nechuť byla obrovská, objektivita šla do háje, fandilo se každému, hlavně když Rusáci prohráli. Letos, během dvou měsíců jsem chycen do pasti. Ruští hokejisté předvedli ve mistrovství světa proti Kanadě v nádherném zápase tak sympatický výkon, že jsem jim začal přát vítězství. A teď ruští fotbalisti předvedli úchvatný fotbal. Jsem rád, že van Nistelrooij vyrovnal těsně před koncem a muselo se prodlužovat. Ne, že by si to Holanďani zasloužili, byli prostě horší. Ale viděl jsem fantastické Rusy v prodloužení. Fyzická kondice, neustálý tah na branku, hlad po brankách, po vítězství, vše v obrovském tempu, to byla pastva pro oči příznivce pěkného fotbalu. A já to Rusům přál.

Mnoho lidí z mé generace se diví, že jsem schopný fandit Rusákům. Stejně tak moji rodiče neměli kdysi dlouho rádi Němce. Fotbal je dnes pro mne totéž co divadlo. Nebudu se přece rozplývat nadšením nad pitomým představením v divadle jenom proto, že hlavní představitel bydlí v naší ulici.

Nevím, jak to všechno dopadne, proto píšu honem dnes. Třeba Rusové znovu prohrají se Španěly, od kterých dostali šišku už v základní skupině. Možná, že dostanou v poslední minutě nastaveného času ve finále gól od Turků. Všechno je možné. Španělům ale opravdu přát nebudu. Za to, co v neděli předvedli spolu s Italy. Hřiště plné hvězd první kategorie a nuda. Navoněná nuda. Jako bych šel na operu, kde zpívají světoví pěvci a ti by se při áriích dívali na hodinky, kdy už to skončí. Možná, že si užili odborníci, ale normálnímu divákovi se to snad nemohlo líbit. Anebo jsem vůl.

A teď odborníci. Rusové zdolali Holanďany překvapivě. Prosím. Před mistrovstvím jim nikdo nevěřil. Holanďanům ano? Sázkové kanceláře je uváděli na postup ze skupiny až na třetím místě. Za Itálií a Francií. To se stává, že předpoklady nevyjdou. Jinak by se nemuselo nic hrát. S Italy i Francouzi bylo naloženo správně. Dostali na frak a z Nizozemců se stal favorit turnaje. Říkali odborníci. Díval jsem se letos na hodně zápasů. Rusové nehráli ve skupině se Španěly v první půli špatně, nastřelili dvě tyče, ale za nezodpovědnost ve druhé půli si výprask zasloužili. Pak už hráli jen dobře. Výkon ve skupině proti Švédům byl strhující. Hned jsem věděl, že v sobotu musím být u televize. Dokonce jsem předčasně ujel na kole z Pikovic, kde jsem seděl v hospodě s velice příjemnou společností. V odhadu, že tenhle zápas bude pěkný, jsem se nespletl. Sázkové kanceláře nabízeli před zápasem kurzy, podle nich Rusové neměli šanci. Kurzy dělají odborníci. Nezapomněli se odborníci dívat na zápas Rusko - Švédsko?

A odborníci, které nabízí televize Prima? Ladislav Vízek uměl fotbal a podle svědectví lidí, kteří sledují nižší soutěže, stále je schopný ve svém věku předvádět na hřišti svá kouzla. Úspěšný hostinský, který udělal ze sídlištní knajpy pěknou hospodu. Sympatický chlapík, se kterým je asi radost si sednout k mariáši. Po zápase, který Rusové vyhráli zaslouženě, Vízek tuto skutečnost uzná a s úsměvem hned prohlásí, že to je škoda pro fotbal. Vyhrálo lepší mužstvo a je to škoda pro fotbal? Snad mohl říci, že je škoda, že tahle mužstva se utkala tak brzy. Ale to už je drobnost.

Podle mého názoru jsou tu Rusové nejlepší. A jestli svůj výkon už nezopakují? Tak jsem se spletl. Já můžu. Nejsem odborník.



Žádné komentáře: